MILIJA BELIĆ na izložbama u Francuskoj i Kini

Milija Belić započinje novu sezonu učešćem na dve međunarodne izložbe, u Francuskoj i Kini.

BELIĆ

Najpre će se predstaviti u poznatoj galeriji Nery Marino u Parizu, specijalizovanoj za konstruktivnu i kinetičku umetnost, od 3. do 28. septembra 2021. Izložba predstavlja omaž nedavno preminulom venecuelanskom umetniku Oktaviju Hereri.

Učesnici su članovi međunarodne grupe ACI (Art Construit International), kojoj i Belić pripada. U okviru ove grupe Herera je dugo godina delovao promovišući ideje neokonstruktivizma.

Na izložbi su zastupljeni i umetnici italijanskog pokreta Madi, koncepcijski bliski venecuelanskom umetniku, sa kojima je Herera takođe sarađivao.

PROČITAJTE I ARS LONGA nova knjiga eseja Milije Belića

Druga izložba, na kojoj će se Belić predstaviti i kao slikar i kao skulptor, održaće se u Galeriji 1905 u kineskom gradu Shenyang od 18. septembra do 21. novembra 2021. Okupiće dvadesetak umetnika apstraktne orijentacije, čije delovanje se najviše vezuje za pariski Salon Réalités Nouvelles (Nove Realnosti), jedini salon posvećen isključivo apstraktnoj umetnosti.

Milija Belić, osim što redovno izlaže na salonu, dugogodišnji je član komiteta, najužeg rukovodstva ovog istorijskog salona osnovanog još davne 1946. godine u Parizu od strane grupe avangardnih umetnika, među kojima su bili Delaunay, Arp, Herbin, Pevsner.  


Milija Belić je rođen 1954. godine u Rudovcima, gde je završio osnovnu školu. Nakon Gimnazije, koju je učio u Lazarevcu, diplomirao je 1978. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, u klasi profesora Zorana Petrovića.

Kao stipendista francuske vlade završio je postdiplomske studije na Sorboni u Parizu i 1994. godine odbranio sa najvišom ocenom doktorsku tezu, stekavši titulu doktora umetnosti i nauka o umetnosti Pariskog univerziteta.

Član je ULUS-a i AICA-e – međunarodnog udruženja likovnih kritičara, predsednik pariskog umetničkog udruženja „Carrément Art Construit“ i član najužeg rukovodstva prestižnog pariskog salona „Réalités Nouvelles“.

M. O.

Podelite sa prijateljima:
Share