Milija Belić na Bijenalu savremene umetnosti u Italiji

Milija Belić jedini je srpski umetnik koji je pozvan da učestvuje na prvom međunarodnom Bijenalu savremene umetnosti pod nazivom “Libero Arbitrio” (Slobodna volja) u italijanskom gradu Kazađove. Umetnici iz celog sveta izlagaće svoje radove od 5. do 25. juna 2022. u prostoru okruga Burbon.

Izloženi radovi odnose se na različite umetničke jezike, kao što su slikarstvo, skulptura, fotografija i digitalna grafika. Prostor je dat i umetničkim instalacijama.

Đanpaolo Koronas, umetnički direktor i kreator događaja, ovako kaže:

„Slobodna volja je važan aspekt za svako živo biće. Naša poruka je da je bitno za umetnika da stvara umetnost u slobodi i da ne bude pod uticajem društvenih i ekonomskih aspekata.”

Na velikom prostoru okruga Burbon postavljene su umetničke instalacije i dela koja govore o slobodi u svim njenim oblicima.

Burbon
Milija Belić, BOXES, 2013.

Milija Belić je rođen 1954. godine u Rudovcima, gde je završio osnovnu školu. Nakon Gimnazije, koju je učio u Lazarevcu, diplomirao je 1978. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, u klasi profesora Zorana Petrovića.

Izlaže redovno od 1978. godine na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Njegova umetnička dela nalaze se u kolekcijama Nacionalne biblioteke u Parizu, Muzeju Satoru Sato u Japanu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Srpskom kulturnom centru u Parizu, Biblioteci grada Beograda, Zavodu za kulturu Vojvodine u Novom Sadu, Galeriji Mostovi Balkana u Kragujevcu, Modernoj galeriji u Lazarevcu…

Autor je više knjiga iz teorije umetnosti, među kojima su „Meta Art“, „Nebeske priče“, „Apologie du rythme“, „Omcikous“, „Slika i Svet“, „Fotografije 1964 – 1978“, „Spiritus Mundi“, „Metafotografije Mirka Lovrića“, „Izazov modernosti“ i „Ars longa“.

Podelite sa prijateljima:
Share