Milija Belić dobitnik nagrade na Salonu stripa

Milija Belić dobitnik je nagrade „Srećko Jovanović“ na 19. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu.

nagrada salona stripa

Milija Belić, poznati umetnik, slikar, skulptor i teoretičar umetnosti, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Srećko Jovanović”, koju dodeljuje izdavačka kuća Dečje novine Dositej i Opština Gornji Milanovac, na tradicionalnom 19. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu. Salon se održava u Studentskom kulturnom centru od 30. septembra do 2. oktobra 2022.

Milija Belić je jedan od značajnijih predstavnika geometrijske apstrakcije u međunarodnim okvirima. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978. godine. Odbranio je doktorsku tezu na Sorboni 1994, stekavši titulu doktora umetnosti i nauka o umetnosti Pariskog Univerziteta. Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više nagrada i priznanja. Objavio je sledeće knjige: Meta Art (SKC, Beograd, 1997), Nebeske priče (Biblioteka grada, Beograd, 2000), Apologie du rythme (L’Harmattan, Paris, 2002), Omcikous (L’Age d’Homme, Lausanne, 2004), Slika i Svet (SKC, Beograd, 2004), Fotografije 1964 – 1978 (Narodna knjiga & Alfa, Beograd, 2008), Spiritus Mundi (Red Box, Beograd, 2011), Metafotografije Mirka Lovrića (Artget & Clio, Beograd, 2015), Izazov modernosti (Arhipelag, Beograd, 2017), Ecce Homo (Čigoja & Društvo za kulturnu saradnju Srbija-Francuska, Beograd, 2019), Ars longa (Umetnička galerija Nadežda Petrović, Čačak, 2020). Dela mu se nalaze u sledećim kolekcijama: Nacionalna biblioteka, Pariz; Muzej Satoru Sato, Tome (Japan); Muzej savremene umetnosti, Beograd itd.

Već kao četrnaestogodišnjak osvaja prvu nagradu na konkursu za strip popularnog lista za mlade Kekec, uz komentar žirija: „Prefinjen osećaj za grafiku. Crtački najzreliji.” Strip i ilustracija obeležavaju početke umetničke karijere, posebno saradnja sa Dečjim novinama iz Gornjeg Milanovca u periodu od 1970. do 1975. godine. U to vreme, pored brojnih ilustracija objavljenih u listovima Dečje novine i Tik-tak, realizuje i niz kratkih stripova sa svojim junacima, najpre za ediciju Nikad robom, a zatim i za reviju domaćeg stripa Kuriri.

„Karakteristično za strip jeste da je, nakon konačnog raskola moderne, a onda i savremene umetnosti sa figuracijom, upravo on (p)ostao utočište za slikare i druge vizuelne umetnike koji su želeli i umeli da crtaju ljude, životinje i predmete onakvima kakvi jesu. Belić će se ipak razvijati izvan toga, ostvarivši impozantnu karijeru u svetu apstraktne umetnosti, ali je umnogome u svojim stripovima pokazao da je dostojan naslednik velikana prošlosti sa stilom i poetikom koja evocira majstore poput Harolda Fostera ili Andrije Maurovića“, piše Pavle Zelić.

Svečano otvaranje 19. Međunarodnog salona stripa, uz dodelu nagrada i konferenciju za štampu, zakazano je u velikoj Sali SKC-a u petak 30. septembra u 13 časova. Istog dana, u 18 časova, predviđen je tribinski program sa video projekcijom u okviru kojeg će biti predstavljeni album Milije Belića “Paralelni svetovi”, u izdanju Dečjih novina Dositej, kao i knjiga “Ecce Homo”, u izdanju Čigoje i Društva za kulturnu saradnju Srbija-Francuska. O stvaralaštvu Milije Belića govoriće direktor i glavni urednik Izdavačke kuće Dečje novine Dositej Dragan Milovanović, prof. dr Jelena Novaković, predsednik Društva za kulturnu saradnju Srbija-Francuska i priređivač knjige “Ecce Homo”, kao i sam autor.

Već naredne nedelje, posle nedavnog uspešnog predstavljanja na međunarodnoj izložbi u Akademiji lepih umetnosti (Academia Estimulo de Bellas Artes) u Buenos Airesu (Argentina), Miliju Belića očekuje nastup na izložbi Art Concret u Muzeju moderne umetnosti u nemačkom gradu Hünfeld-u, zajedno sa dvadesetpet drugih umetnika koji pripadaju istoj umetničkoj orijentaciji (geometrijska apstrakcija). Izložba u Muzeju moderne umetnosti u Hünfeld-u trajaće od 9. oktobra 2022. do 29. januara 2023.

Podelite sa prijateljima:
Share