Milena Marković: Moja odgovornost je da ne uradim nešto nedostojno mene same

Večeri na Kosančiću - Milena Marković
Milena Marković. Foto: Biliana Rakočević, NBS

“Niko ne može biti apsolutno slobodan ako ima odgovornost za bilo koga pored sebe”.

M. Marković

U petak, 14. avgusta, u okviru četvrtog ciklusa Večeri na Kosančiću, gostovala je književnica Milena Marković.

Prostor ruševina negdašnje Narodne biblioteke na beogradskom Kosančićevom vencu bio je pun zainteresovanih za Milenu Marković, njenu poeziju, drame, scenarije, razgovor, preneo je Blic.

Upitana da komentariše sopstveni stav da “pisanje nije intimna stvar”, Milena Marković je kazala: “Nemam ništa protiv toga što su drugi govorili. Ja ovako mislim. Ali tu oko toga javno, privatno, odgovornost… ima puno floskula. A floskula seče muda umetnosti.”

Govoreći o odgovornosti (pisca, stvaralaca) između ostalog je napomenula: ”Moja odgovornost je da ne uradim nešto nedostojno mene same.”

Napomenula je i da nije glas generacije iako je često tako nazivaju: ”Ne doživljavam sebe tako. Ako napišem, uradim nešto što je referentno u širem smislu, što se takvim ispostavi, to je druga stvar. Ali to mi nije ni promisao ni namera kad sednem da pišem.”

Često se govori da je pobuna potrošena, obezvređena, a time i obesmišljena…
– Nije potrošena. Biće sigurno neke pobune. E sad, pobuna je po svojoj prirodi takva da izazove i razne probleme… Treba nositi svoju glavu, raditi – kaže Milena.

Šta poezija može ili ne može danas?
– Isto kao u svakom vremenu. Da pomogne čoveku da živi život i da mu otkrije lepote i radosti uprkos svemu, uprkos tegobama, problemima…

A šta je po vama najveći problem ovog vremena?
– Nepravda. Ogromna i strašna. Situacija u kojoj su moćnici bezočno sve moćniji, a običan čovek se sve više gubi, guši i zamire u osiromašenju i poniženosti.

Ima li leka tome?
– Ima…. Mora ga biti.

Večeri na Kosančiću pokrenute su 2012. godine u okviru akcije „Povratak knjige na Kosančićev venac“, koja je imala za cilj i da simbolički vrati knjigu, umetnost, publiku i pisce na mesto na kome je srpska i svetska kulturna baština uništena u bombardovanju 1941. godine.

Sledeći učesnik ciklusa Večeri na Kosančiću biće Filip David, dobitnik NIN-ove nagrade za 2014. godinu. On će nastupiti 21. avgusta u 19 časova, a teme o kojima će ovaj pisac govoriti su: poreklo zla, plemenitost, spasenje, ljudi bez savesti…

Urednica programa Večeri na Kosančiću je Milena Đorđijević.

Podelite sa prijateljima:
Share