Milan Todorov dobitnik Nagrade za knjigu godine DKV

Todorov

Milan Todorov je ovogodišnji dobitnik Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine za zbirku pripovedaka Telefonski imenik mrtvih pretplatnika objavljenu 2019. godine u izdanju Arhipelaga.

Žiri za Knjigu godine DKV, koji je radio u sastavu dr Jelena Marićević, Miroslav Nikolić i Nedeljko Terzić (predsednik), jednoglasno je odlučio da za knjigu godine proglasi Telefonski imenik mrtvih pretplatnika pisca Milana Todorova iz Novog Sada. U najužem izboru bili su i roman Nade Dušanić Raskid i knjiga pesama Radovana Vlahovića Bdenje nad smislom.

– Rafinirani pripovedač Milan Todorov sačinio je uzbudljivu sliku preplitanja prošlosti i sadašnjosti, ljudskih sudbina u njima i uzbudljivog nepristajanja na olako prihvatanje čovekove prolaznosti, kao i brisanje tragova neponovljivog ljudskog trajanja. Todorov i dok piše o nestajanju, kao i egzistencijalnom strahu od svakolikog gubitka, čini to sa jasnim uverenjem da uvek imamo mogućnost preobražaja ukoliko sačuvamo ljudskost uprkos vremenu zaborava – ističe se u oceni žirija Društva književnika Vojvodine.

Milan Todorov (1951, Banatsko Aranđelovo) diplomirao je jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Todorov je nekoliko decenija pisao tekstove u žanru satire, a u novije vreme autor je više zapaženih knjiga proze. Todorov se afirmisao kao novinar, posebno na radiju i televiziji, i kao urednik na radiju i televiziji u Novom Sadu. Objavio je knjige priča: Uhom za kruhom (1976), Bezbroj naših života (2011), Ne mogu ovde da dočekam jutro (2014) i Telefonski imenik mrtvih pretplatnika (2019), te romane Lek protiv smrti (2016), Redosled jednostavnih stvari (2017) i Pristanište (2018, 2019), a njegovu dramu „Kuninsko leto“ postavilo je Srpsko narodno pozorište na repertoar u sezoni 1985/1986.

Nagrada Društva književnika Vojvodine dodeljuje se članovima DKV koji u godišnjem ciklusu objave prvo izdanje originalnog književnog dela svih književnih žanrova. Nagrada ima cilj da podstakne razvoj domaće književnosti i da afirmiše doprinos članova DKV srpskoj kulturi, te afirmiše autentične vrednosti u polju književnosti a tradicionalno se dodeljuje svake godine za prethodnu godinu.

Podelite sa prijateljima:
Share