MIKROFAF FESTIVAL: Power Edition – od 10. do 13. oktobra

MIKROFAF FESTIVAL

“Most powerful is he who has himself in his own power.”
– Seneca –

MikroFAF festival deseti po redu u organizaciji Udruženja Satibara održaće se od 10. do 13. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11). Tokom četiri festivalska dana u „Staroj Kinoteci“ u različitim programima biće prikazano preko 80 filmova i videa. Na programskoj listi se, pored našeg regiona i Evrope, nalaze i autori iz Irana, Koreje, Šri Lanke, Uzbekistana, Južne Afrike, Indije, SAD…

Takmičarske kategorije za filmove su Uradi-sam film, Nezavisni film, Juniorski film i specijalna kategorija: POWER FILM. Ova kategorija je tu da nas podseti na istrajnost i pored teških izazova, na moć umetnosti, moć pojedinca, i moć zajednice usredsređene na svoju misiju.

S obzirom da je ovo deseto izdanje MikroFAF festivala, nazivu festivala je dodata i reč „MOĆNO“. Jer, naša MOĆ je u tome što smo istrajali u nameri da promovišemo nezavisno stvaralaštvo, kreativni rad u ograničenim uslovima, mlade autore, i aktuelne filmske i socijalne fenomene. Tu snagu i moć smo tokom godina prikupljali zahvaljujući vrednim autorima, gostima, prijateljima i vernoj publici, navodi se u saopštenju.

U ovogodišnjem programu festivala publika će imati priliku i da poseti izložbu filmskih plakata beogradskog umetnika Stevana Aleksića; tribinu sa filmskim umetnicima Tamarom Drakulić, Milošem Tomićem i Markom Backovićem, koju će moderirati dramaturg Ivan Velisavljević, proslava rođendana festivala i Satibare uz koncert kostimiranog dua Skijaš i Jeti, performans uz film, retrospektivni program Satibara Filma

Mikropolis nagrade će dodeliti žiri u sastavu Saša Radojević, scenarista i reditelj, Stevan Aleksić, scenograf i vizuelni umetnik, i Saman Hosseinpuor, reditelj i scenarista iz Irana.

Nagradu književnog bloga Knjigoskop za najbolji Juniorski film dodeliće Aleksandar Gubaš, osnivač Knjigoskopa i režiser, i Jelena Novaković, dvostruko nagrađivana autorka na MikroFAF-u. Centar za vizuelnu antropologiju (VAC) će se pridružiti nagradnom fondu svojim vaučerom za besplatno učešće na foto-radionici Igora Čoka.

MikroFAF festival organizuje Udruženje „Satibara“ iz Beograda, a podršku projektu je pružilo Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Detaljan program nalazi sa stranici www.satibara.com.

Podelite sa prijateljima:
Share