Međunarodni dan filozofije obeležen aktivnostima Udruženja Sofia

Međunarodni dan filozofije

Međunarodni dan filozofije obeležava se svakog trećeg četvrtka u novembru, počev od 2002. godine. 2019. godine taj dan je bio 21. novembar, a Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia je tim povodom organizovalo niz događaja kojim je obeležan ovaj datum.

Sofia kafe

U ponedjeljak, 18.11.2019. godine, sa početkom u 19 časova u prostoru picerije Verdi u Banjoj Luci održano je sedmo veče Sofia kafea. Predavač je na filozofskom kafeu bio dr Željko Radinković, naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, a tema koju je prisutnoj publici predstavio nosi naziv Klasici hermeneutike

Radinković je prisutnima predstavio početke, predstavnike i domete hermeneutike izdvojivši sljedeća imena: Schleiermacher, Dilthey, Gadamer i Heidegger. Nakon predavanja uslijedila je i diskusija sa zainteresovanom publikom.

Udruženje Sofia će Sofia kafe u 2019. godini završiti sa decembarskim filozofskim kafeom kada će ugostiti prof.dr Miodraga Živanovića. Tada će prisutni posjetioci imati priliku da sa sobom ponesu neka od profesorovih dosadašnjih izdanja,  a do kraja godine očekujemo i izlazak iz štampe najnovijeg prevod dr Živanovića a riječ je o djelu Maxa Horkheimera.

Međunarodni dan filozofije na Filozofskom fakultetu

U srijedu, 20.1.2019. godine, sa početkom u 12:00 časova, u učionici broj 317, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, studijski program Filozofija, uručena je nagrada autoru najboljeg filozofskog eseja, Mihajlu Toviloviću.

Udruženje Sofia je u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci povodom Sedmice obilježavanja Međunarodnog dana filozofije raspisalo nagradni konkurs za najbolji filozofski esej. Među pristiglim radovima komisija u sastavu: Ana Galić, prof. i predsjednica komisije, Mr Miroslav Galić, Mr Željko Šarić i Dr Miodrag Živanović – donijela je odluku da je najbolji rad autora Mihajla Tovilovića. Tovilović je bivši učenik JU Gimnazije Banja Luka i apsolvent na PMF-u Banja Luka, studijski program Fizika.

Međunarodni dan filozofije

Na nagradni konkurs povodom obilježavanja Međunarodnog dana filozofije na adresu Udruženja je pristiglo devet radova. Pored plakete i novčane nagrade od 100 kovertibilnih maraka Toviloviću su članovi komisije ispred Filozofskog fakulteta uručili i svoja najnovija filozofska izdanja.

Promocija filozofskog vodiča A šta to znači misliti

U petak, 22.11.2019. godine, sa početkom u 19 časova u Maloj vijećnici Banskog Dvora Banja Luka održana je promocija filozofskog vodiča Ane Galić. O knjizi su pred okupljenom publikom govorili dr Saša Laketa, mentor pomenute autorke na postdiplomskim studijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, programski smjer Filozofija, prof. dr Miodrag Živanović, jedan od recenzenata vodiča i mentor autorke tokom prvog ciklusa studija, kao i sama Galić, profesorica filozofije i sociologije, zaposlena u JU Gimnaziji Banja Luka i JU Muzička škola “Vlado Milošević” Banja Luka. 

Vodič pod nazivom A šta to znači – misliti/kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti predstavlja teorijsku i praktičnu pripremu srednjoškolaca i studenata, kao i ostalih ljubitelja filozofske pisane riječi da svoja promišljanja nauče formulisati na naučni i po filozofskim standardima prihvaćen jezik kako bi se i sami uvrstili u autore budućih radova.

Međunarodni dan filozofije

Ovo filozofsko veče je moderirao dr Laketa, pročitavši na početku kraću biografiju autorke. Zatim je prisutne upoznao sa samom publikacijom i budućim angažmanom Galićke, a riječ je prepustio prof.dr Živanoviću:

“Galić pokušava i uspijeva shvatiti i predstaviti konglomerat pojmova u filozofiji, odnosno ovo čudovište zvano filozofija, a u ovom vodiču je sabrano ono najvažnije prilikom prvog sučeljavanja filozofije”, rekao je prof.dr Živanović.

Prof.dr Živanović je dodao kako je u vodiču naglasak ne na korijenima filozofije nego na samom procesu stvaranja na koji je Galić obratila pažnju, a samu filozofiju je usporedio pri tome sa starom damom, našminkanom i dotjeranom, naglašavajući da baviti se filozofijom može biti težak posao, jer filozofirati znači baviti se onim prošlim, onim mrtvim, ne sadašnjim i budućim, te da drugo izdanje ovog vodiča treba nositi bar podnaslov Filozofirati bez muke, s obzirom na jasnoću i problematiku koju je Galić izložila u ovom djelu.

Nakon prof.dr Živanovića riječ je dobila Galić koja je u vidu ispisivanja samog filozofskog eseja postavila tezu da se može učiniti više na polju filozofske misli u Republici Srpskoj, te kroz tri argumenta i kontraargument došla do zaključka i otvorenih novih pitanja vezanih za saradnju, dijalog, rad i posvećenost filozofiji.

Nakon izlaganja uslijedila su pitanja publike – o smislu života, Apsolutu, koliko je bilo potrebno vremena da se napiše ovaj vodič, a po završetku promocije prisutni su imali priliku kupiti vodič po promo cijeni, dok je za učenike profesorice Galić vodič bio besplatan.

Podelite sa prijateljima:
Share