Međunarodni dan darivanja knjiga – 14. februar

Međunarodni dan darivanja knjiga (International book giving day) ustanovljen je 2012. godine i od tada se obeležava svakog 14. februara. Ovaj dan se obeležava sa ciljem promovisanja čitanja prvenstveno kod dece, ali i pripadnika svih drugih starosnih  grupa. Ubrzo je inicijativa probudila interesovanje kod mnogih ljubitelja knjige širom sveta, pa se tako obeležava i u Australiji, Kanadi, Francuskoj, Japanu, Singapuru, Turskoj, Nemačkoj, Brazilu, Egiptu, Poljskoj, Grčkoj, Portugaliji, Danskoj, Indoneziji, Kini…

Međunarodni dan darivanja knjiga je volonterska inicijativa, kojoj je cilj da što više dece dođe do knjiga za čitanje. Veliki broj dece iz zemalja u razvoju kod kuće nema svoju knjigu. Pošto je ova akcija potpuno dobrovoljna, entuzijazam pojedinaca je njen glavni pokretač.

Načini na koje možete učestvovati u akciji:

  • poklonite novu ili polovnu knjigu nekome iz bliske okoline: prijatelju, rođaku, komšiji…
  • ostavite knjigu na nekom javnom mestu: u pošti, čekaonici, na klupi u parku, u školskom hodniku, na stolu u restoranu…
  • odnesite knjige u vrtiće i škole, u biblioteke, gradske ili školske
  • donirajte polovne knjige prihvatilištima za odrasle, domovima za nezbrinutu decu, bolnicama
  • donirajte polovne, neoštećene knjige biblioteci, koja će ih proslediti organizacijama koje se bave radom sa decom
  • posvetite vreme sređivanju svojih polica sa knjigama, tako ćete imati bolji pregleda šta možete da prosledite dalje
  • čitajte sa svojom decom
  • čitajte svojoj deci
  • provedite kreativno vreme sa decom praveći bukmarkere ili omote za knjige koje ćete pokloniti uz knjigu

Podrška poznatih pisaca za decu je od velike važnosti za ovu inicijativu. Prema pisanju medija, zrenjaninska biblioteka je jedna od retkih u Srbiji koja se priključila Međunarodnom danu darivanja knjiga. Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” je od 5. do 14. organizovala prikupljanje knjiga,  a danas će biti organizovana razmena knjiga, čitaće se i gledaće se edukativne emisije, dok će gost pisac dečjeg odeljenja biti Jasminka Petrović.

Na zvaničnom sajtu inicijative – International book giving day možete se više informisati, videti kako se u drugim zemljama obeležava ovaj dan, pronaći udruženja iz različitih zemalja i preuzeti ideje kako proslaviti 14. februar – dan ljubavi prema knjigama.

Share