Međunarodna nagrada Aleksandar Tišma: najuži izbor

U najužem izboru za Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma“ izabrano je pet poznatih evropskih pisaca: David Albahari, Sesil Vajsbrot, Slobodan Šnajder, Serhij Žadan i Miljenko Jergović.

Međunarodna nagrada Aleksandar Tišma

Međunarodni žiri u sastavu: Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar, izabrao je pisce: Davida Albaharija, Sesil Vajsbrot (Cécile Wajsbrot), Slobodana Šnajdera, Serhija Žadana (Serhij Zhadan) i Miljenka Jergovića za najuži izbor za Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma“.

Svi pisci su veoma poznati našoj i evropskoj čitalačkoj publici i njihova književna dela su višestruko nagrađivana.

Prema pravilniku Fondacije, druga Međunarodna nagrada „Aleksandar Tišma“ dodeljuje se za književno-umetničko delo koje je pored maternjeg jezika pisca, objavljeno na engleskom, francuskom ili nemačkom jeziku u toku 2020. i 2021. godine, ili se dodeljuje piscu za celokupni književni opus. Žiri se odlučio za ovaj izbor:

  • David Albahari, Heute ist Mittwoch, Schoffling & Co. Frankfurt, 2020.
  • Slobodan Šnajder, La réparation du monde, Éditions Liana Levi, Paris, 2021.
  • Miljenko Jergović, Der rote Jaguar, Schöffling & Co. Verlagsbuchhandlung GmbH., Frankfurt, 2021.
  • Cécile Wajsbrot, za celokupni književni opus
  • Serhiy Zhadan, za celokupni književni opus

Ime laureata Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“ biće poznato do kraja maja ove godine. Nagradu će dobitniku uručiti predsednica žirija Ilma Rakuza 24. juna na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Međunarodna nagrada „Aleksandar Tišma“ dodeljuje se za književnost svake druge godine. Nagradu dodeljuje Fondacija „Aleksandar Tišma”. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome koju potpisuje predsednik Upravnog odbora Fondacije i predsednik Žirija.


Fondacija „Aleksandar Tišma” osnovana je u avgustu 2016. Misija Fondacije je afirmacija, popularizacija i proučavanje dela i ličnosti književnika i akademika Aleksandra Tišme. Jedna od osnovnih aktivnosti Fondacije je dodela Međunarodnе nagradе za književnost „Aleksandar Tišma”. Nagrada se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika – nemačkom, engleskom i francuskom.

Podelite sa prijateljima:
Share