Matine posvećen Dragoslavu Mihailoviću u NBS

13. aprila 2023. godine, u 12 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, biće održan Matine posvećen književniku Dragoslavu Mihailoviću.

Mihailović

U programu učestvuju Vladimir Pištalo (uvodna reč), Mihajlo Pantić, Milisav Savić, Nenad Šaponja i moderatorka Milena Đorđijević.

Dragoslav Mihailović (Ćuprija, 1939 – Beograd, 2023) bio je pisac, romansijer, scenarista, dramaturg i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Kao dvadesetogodišnjak je uhapšen i proveo je 15 meseci na Golom otoku. Diplomirao je na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Beogradu 1957. godine.

Svoje radove počeo je da objavljuje najpre u Ježevom kalendaru, a potom u Letopisu Matice srpske, gde je objavio zbirku priča Frede, laku noć (1967). Uzburkao je javnost romanom Kad su cvetale tikve (1968). Predstavu po ovom delu je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969. godine režirao Boro Drašković. Posle samo četiri izvođenja, predstava je skinuta sa repertoara i zabranjena za izvođenje, od strane političkog vrha i samog predsednika Tita.

Usledili su romani Petrijin venac (1975), Čizmaši (1983), Goli otok (1990), Gori Morava (1994), Preživljavanje (2010) i drugi. Sažetost i narativnost bez opštih mesta i lirizacije osnova su Mihailovićevog proznog izraza.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva u Beogradu.

Mihailović je među prvima pisao o novijoj nacionalnoj i političkoj istoriji srpskog naroda i njenom uticaju na živote običnih ljudi. Godinama se istrajno borio za očuvanje srpskog jezika i izdavanje srpskog rečnika. On je takođe bio i borac za to da prava istina o Golom otoku dospe u javnost i da nevini osuđenici budu rehabilitovani.

Podelite sa prijateljima:
Share