MATIĆEVI DANI od 9. do 13. septembra u Ćupriji

Matićevi dani
Dušan Matić

Matićevi dani održaće se 39. put od 9. do 13. septembra 2020. godine u organizaciji Narodne biblioteke Dušan Matić iz Ćuprije.

Program manifestacije Matićevi dani počinje 9. septembra u 12 časova pesmom More Dušana Matića, koju će na francuskom i srpskom jeziku govoriti učenici Gimnazije u Ćupriji. Prvog dana, u 12:30 predviđeno je predavanje Milanke Todić, profesorke Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, na temu „Supruga, muza, umetnica: žena u beogradskom nadrealizmu“ a biće i otvorena izložba bibliotečke građe o nadrealizmu u Srbiji.

U četvrtak će osnovne škole u Ćupriji jedan čas srpskog jezika i književnosti posvetiti Dušanu Matiću. U Narodnoj biblioteci Dušan Matić u 16:30 časova učenicima osnovnih škola biće prikazan film Matić i ja, dok je projekcija istog filma namenjena građanima Ćuprije planirana za petak, 11. septembar u 16:45.

U petak će u Letnjoj čitaonici Narodne biblioteke Dušan Matić u 16:00 časova biti održano i predavanje na temu “Legat Dušana Matića – naše kulturno blago” namenjeno građanima starijim od 65 godina.

U subotu, 12. septembra u 11 časova u biblioteci biće organizovan poetski susreti “Teku reke” u kojima će učestvovati članovi Književnog kluba “Dušan Matić” u Ćupriji i pesnici iz drugih gradova Srbije.

Poslednjeg dana manifestacije Matićevi dani u 12 časova u biblioteci biće organizovan okrugli sto – naučni skup o životu i stvaralaštvu Dušana Matića na temu “Uvek prisutni Matić” u kome učestvuju: Zoran Bognar (Beograd), pesnik, esejista, jedan od prvih dobitnika književne nagrade “Matićev šal”; dr Snežana Nikolić (Šid), doktorirala na stvaralaštvu Dušana Matića; prof. dr Slobodan Lazarević (Kragujevac), profesor književnosti Univerziteta u Kragujevcu; Gojko Božović (Beograd), vlasnik izdavačke kuće “Arhipelag”, esejista, pesnik i jedan od prvih dobitnika književne nagrade “Matićev šal”; prof. dr Predrag Jašović (Paraćin), profesor književnosti na državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

13. septembra biće dodeljena i književna nagrada “Matićev šal” za 2020. godinu najboljem mladom pesniku do 27 godina života za prvu knjigu pesama koja je objavljena u periodu između 1. septembra 2019. i 31. avgusta 2020. godine i biće otvorena izložba Matiću u čast koju čine umetnička dela nastala po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića koji su prispeli na Konkurs “Matiću u čast”.

Podelite sa prijateljima:
Share