MATIĆEV ŠAL – konkurs za najbolju knjigu pesama

Matićev šal
Dušan Matić

Narodna biblioteka “Dušan Matić” u Ćupriji raspisala je Konkurs za dodelu književne nagrade Matićev šal za 2021. godinu.

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi pesnici iz Srbije do 27 godina života sa svojom prvom knjigom pesama koja je objavljena u periodu između 1. septembra 2020. i 31. avgusta 2021. godine.

Po pet primeraka knjige pesama poslati na adresu:
Narodna biblioteka „Dušan Matić“
(za Matićev šal)
Milice Cenić 15
35230 Ćuprija

Konkurs je otvoren do 31. avgusta 2021. Više informacija možete naći na sajtu biblioteke ili pozivom na broj 035/8470-843.

U Ćupriji se svake godine održava kulturna manifestacija “Matićevi dani”, posvećena književniku i akademiku Dušanu Matiću, jednom od pokretača nadrealizma u Srbiji.

U okviru ove manifestacije dodeljuje se i prestižna nagrada Matićev šal. Nagrada se dodeljuje najboljem mladom pesniku do 27 godina života za prvu knjigu pesama.

Pročitajte i >> Književnost i matematika: novi pogled na strukturu književnih dela

Dušan Matić (Ćuprija,1898 – Beograd, 1980), akademik, pesnik, prozni pisac, kritičar, esejista, prevodilac. Osnovnu školu je pohađao u Čačku i Ćupriji, a gimnaziju u rodnom gradu, Prokuplju, Pirotu i Šapcu, a maturu je položio u Nici, u Francuskoj, za vreme Prvog svetskog rata. Po završetku rata studirao je filozofiju u Parizu i Beogradu, a zatim je više godina radio kao profesor gimnazije u Beogradu. Kao intelektualac i antifašista u dva maha je hapšen (1932. i 1938. godine), za vreme nemačke okupacije kratko vreme bio je zatvoren u logoru na Banjici. Posle Drugog svetskog rata radi kao profesor Pedagoške akademije i obavlja više istaknutih funkcija. Više godina bio je urednik časopisa „Književnost“, kraće vreme urednik „Književnih novina“, dva puta predsednik Udruženja književnika Srbije. Bio je prvi nadrealista koji je ušao u SANU, pošto prethodno nisu prošli Marko Ristić i Oskar Davičo. Na čelu Akademije za pozorišne umetnosti bio je 12 godina. Dušan Matić je jedan od osnivača nadrealizma u Srbiji.

Podelite sa prijateljima:
Share