Mark Tompson: “Izvod iz knjige rođenih – priča o Danilu Kišu”

Naslovnice-Birth Certificate-Danilo-Kiš
Foto: www.cornellpress.cornell.edu

Biografija Danila Kiša na engleskom jeziku “Izvod iz knjige rođenih – priča o Danilu Kišu” (“Birth Certificate The Story of Danilo Kiš”) upravo je objavljena u SAD, prenosi Beta.

Studiju britanskog autora Marka Tompsona štampala je američka izdavačka kuća “Kornel juniverziti pres” (Cornell University Press).

“Šetajući se Kalemegdanom jednog davnog zimskog dana pomislio sam da bih mogao da oblikujem knjigu kao seriju eseja zasnovnih na ‘Izvodu iz knjige rodjenih’, Kišovom autobiografskom tekstu”, rekao je Tompson novinskoj agenciji Beta.

“Poželeo sam da tako odam i poštovanje eksperimentalizmu u Kišovom delu”, rekao je on.

Tompson je naveo da je Kišova ostvarenja počeo da čita 1987. godine, od kada objavljuje i njihove prikaze, ističući da je posebno knjiga “Peščanik”, štampana na engleskom 1990. ostavila na njega dubok utisak.

Pozitivne utiske o Tompsonovoj biografiji Danila Kiša izneli su Nadin Gordimer, Adam Zagajevski, Dušan Makavejev, Dubravka Ugrešić i drugi, a Publishers Weekly u tekstu objavljenom 17. decembra 2012. ističe da se studijom Marka Tompsona o Danilu Kišu engleski čitaoci konačno mogu upoznati sa eksperimentalnom prozom ovog jugoslovenskog pisca. U skladu sa temom, Tompsonov spis ima eksperimentalni prizvuk koji svojom strukturom predstavlja produženi sjaj kratkog autobiografskog eseja čiji je autor sam Kiš. Biografski komentari koje daje Tompson, prošarani su prekidima u kojima je data interpretacija Kišovih najpoznatijih dela: “Grobnice za Borisa Davidoviča”, “Časa anatomije” i “Enciklopedije mrtvih”. Ovim svojim poduhvatom, Tompson vraća Kiša na zasluženo mesto u panteonu pisaca XX veka, a biografija koju je sačinio bi trebala da privuče svakog čitaoca zainteresovanog za savremenu svetsku književnost.

Mark Tompson je napisao više studija među kojima su “Kuća od papira: Kraj Jugoslavije”, “Proizvodnja rata: mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini” kao i “Beli rat: Život i smrt na italijanskom frontu 1915-1919”. Živi i radi u Oksfordu.

SINHRO.rs

Podelite sa prijateljima:
Share