Marjan Čakarević dobitnik nagrade “Branko Miljković”

Branko Miljković

Pesnik Marjan Čakarević iz Beograda ovogodišnji je laureat nagrade “Branko Miljković” za knjigu poezije “Tkiva”. Čakarević je 46. dobitnik najprestižnije pesničke nagrade u Srbiji koja nosi ime po princu srpskog pesništava Branku Miljkoviću.

– Žiri, Dragana V. Todoreskov, predsednica i članovi Jelena Mladenović i Tomislav Marinković, imao je složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine. Na konkurs je pristiglo više od 150 pesničkih knjiga, a žiri je imao uvid u celokupnu produkciju u 2016. godini. Posle rasprave većinom glasova je doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2016. godinu bude dodeljena Marjanu Čakareviću za zbirku pesama “Tkiva”, u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” – edicija “Povelja” iz Kraljeva – navode iz Niškog kulturnog centra.

Čakareviću će nagrada, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, svečano biti uručena krajem maja u okviru “Dana Branka Miljkovića”.

Čakarević je objavio pesničke knjige “Paragrad” , “Sistem” , “Jezik”, “Sedam reči grada” i “Tkiva”.

U užem izboru ove godine je bilo osam knjiga poezije: „Efekat leptira“ Tanje Kragujević, “The Clash” Dragana Boškovića “Na putu za Hasperiju”  Radomira D. Mitrića, “Lampeduza” Dragana Radovančevića, “Vetar sa jezika” Nenada Trajkovića, “Komloon” Anje Marković, i „Pogled sa koca“ Miroslava Cere Mihailovića, koji se povukao iz kandidature zato što se “samoproglašeni laureat već javno oglasio”.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share