Mario Vargas Ljosa u Beogradu

pisci-mario-vargas-ljosa
Mario Vargas Ljosa. Foto: Arild Vagen

Nakon Crne Gore, proslavljeni pisac i nobelovac Mario Vargas Ljosa gostovaće krajem juna u Beogradu i Novom Sadu, u organizaciji Izdavačke kuće Laguna, koja je najavila niz programa u njegovu čast, a prvi put na srpskom objaviće i njegove memoare “Riba u vodi”, prenosi SeeCult.org.

Ljosa će se družiti sa čitaocima u knjižari Delfi u SKC-u 23. juna od 18.30 sati, najavila je Laguna.
Uoči Noći knjige, prvi put na srpskom jeziku biće objavljeni memoari Vargasa Ljose “Riba u vodi”, u prevodu Ljiljane Popović Anđić.

Ta knjiga u naizmeničnim poglavljima obuhvata sećanja na dve presudne etape u životu Marija Vargasa Ljose: s jedne strane, onu koja počinje krajem 1946, perioda njegovog detinjstva kada mu je rečeno da mu otac nije umro, već da se razveo od njegove majke, i kada ga je upoznao, do 1958. godine, u kojoj mladi pisac napušta Peru i odlazi u Evropu; s druge strane, predsedničku kampanju u Peruu koja se, posle njegovog poraza od Fuhimorija na izborima u drugom krugu, završava 13. juna 1990, drugim putovanjem u Evropu koje, kao i ranije, treba da označi drugi period u životu autora u kojem književnost ponovo “zauzima središnje mesto”.

Laguna je najavila za 5. jun u knjižari Delfi u SKC-u i tribinu posvećenu životu i stvaralaštvu Ljose, na kojoj će govoriti prevodilac Gordana Mihajlović, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Bojana Kovačević Petrović i pisac Uglješa Šajtinac. Biće reči o burnom životu Ljose, značaju njegovog romana “Grad i psi” u kontekstu latinoameričkog buma i začetka “novog romana”. Takođe, biće reči o autobiografskim elementima u tom romanu, slici vojske koju je predočio, kao i o razlozima zbog kojih je taj roman izraz nezadovoljstva, pobune i neslaganja sa svetom – prema rečima samog autora. Biće reči i o tome na koji način pitomci iz različitih socijalnih sredina daju različite slike Perua i šta je to što književnost Ljose čini univerzalnom, vanvremenom i humanom.

Izvor: SEEcult.org

Podelite sa prijateljima:
Share