Maloletni vandali osuđeni na čitanje knjiga o rasizmu i antisemitizmu

Sud u Virdžiniji presudio je da tinejdžeri koji su išarali zgradu afričko-američke škole rasističkim, antisemitskim i vulgarnim grafitima moraju da pročitaju 35 knjiga o rasizmu, antisemitizmu i ravnopravnosti polova.

Maloletni izgrednici će, po kazni, morati da pročitaju knjige poput “Boje purpura” autorke Alis Voker, “Iskušenje” Artura Milera, “Lovca na zmajeve”, Haleda Hoseinija, prenosi britanski list Gardijan.

Tinejdžeri koji su oštetili školu moraće, pored knjiga, da pogledaju 14 filmova slične tematike, posete dva muzeja, a na kraju da napišu referat o tome kako su podstaknuti da poštuju različite rodove, rase i vere.

Škola Ashburn Colored School otvorena je 1892. godine, 30 godina posle američkog građanskog rata, da bi se afroameričkoj deci omogućilo da se školuju.

Kako navodi Gardijan, državna tužiteljka Aleks Rueda rekla je da je preduzela takav korak jer je reč o “petorici glupih tinejdžera”.

“Nijedan od dečaka nije ranije kažnjavan, nikad nisu upadali u nevolje i očito je da nisu bili rasno motivisani. Ovde se radi o gluposti i nerazumevanju onoga što su uradili”, navela je ona.

Čitanje umesto kazne

Primena čitanja u popravno-vaspitne svrhe je odnedavno poznata praksa u svetu. Poslednjih godina već se dešavalo da osuđenicima bude ponuđena mogućnost smanjenja zatvorske kazne ukoliko pročitaju nekoliko odabranih knjiga koje bi ih vratile na put iskupljenja. Pročitajte i:

>> Umesto zatvorske kazne, osuđeni na čitanje knjiga
>> Čitanjem knjiga do smanjenja zatvorske kazne

Svih 35 knjiga koje će dečaci morati da pročitaju govori o rasizmu, ravnopravnosti među polovima, religiji i ratu. Na spisku knjiga se nalaze dela Leona Urisa, među kojima je i “Mila 18”, zatim “Sunce se ponovo rađa” Ernesta Hemingveja i mnoge druge.

Tinejdžeri će svakog meseca morati da napišu sastav o pročitanoj knjizi i odgledanom filmu. Osim toga, u sastavu moraju da objasne poruku koju šalje svastika i druge rasističke poruke.

Ovo nije prvi takav slučaj. Sud u Italiji je prošle godine naložio 15-godišnjakinji da pročita 30 feminističkih knjiga i da “shvati štetu koja joj je naneta kao ženi” nakon što je otkriveno da je učestvovala u lancu dečje prostitucije.

Izvor: Novimagazin.rs

Podelite sa prijateljima:
Share