“Mali princ” pomaže roditeljima da bolje shvate svoju decu

Mali princ

Slavni roman “Mali princ” francuskog pisca Antoana de Sent-Egziperija postao je i zvanično terapeutsko sredstvo – sudskom odlukom u argentinskom gradu Rosario, prenosi portal SEEcult.

Prema sudskoj presudi, razvedeni par mora da čita svojoj deci delo slavnog pisca i avijatičara svakog meseca jednom nedeljno. Sud je zaključio da će otac i majka tako bolje shvatiti svoje potomke i “videti u njima ličnosti”.

Uz “Malog princa”, obavezna lektira za decu bivših supružnika je i “Etika za Amadora” španskog filosofa i romanopisca Fernanda Savatera, kao i Konvencija o pravima deteta.

Krajem jula je, inače, obeležena 70-godišnjica smrti Egziperija, koji je poginuo leteći avionom tokom izviđačkog zadatka 31. jula 1944. godine.

* * *

„Mali princ“ je nastao i prvi put objavljen u Americi. Pošto je Nemačka okupirala Francusku, Egziperi se 1940. godine preselio u Njujork (Menhetn), gde je u naredne dve godine napisao svoje delo. Knjiga je objavljena 1943. a to prvo izdanje sadržalo je tekstove na engleskom i francuskom. U Francuskoj prvo izdanje objavljeno je dve godine nakon Egziperijeve smrti, 1946.

Originalni rukopis kao i ilustracije koje prate priču, a čiji je autor takođe Egziperi, čuvaju se u Njujorku u Biblioteci i muzeju Morgan.

“Mali princ” je kasnije postao najprevođenije delo frankofone književnosti – objavljen je na čak 270 jezika širom sveta.

Podelite sa prijateljima:
Share