Majlis de Kerangal u Novom Sadu i Beogradu

Za vreme Molijerovih dana (15−19.maj), književne manifestacije posvećene savremenoj francuskoj književnosti, održaće se književne večeri sa Majlis de Kerangal. 

Novi roman Majlis de Kerangal Isceliti žive (Maylis de Kerangal, Réparer les vivantsÉditions Gallimard, 2014), koji je dobio 10 prestižnih nagrada u Francuskoj, objavila je Akademska knjiga iz Novog Sada.

Majlis de Kerangal (Maylis de Kerangal, 1967), rodila se u Tulonu, detinjstvo provela u Avru, školovala se u Ruanu i Parizu. Radila je za izdavačku kuću Galimar, a jedno vreme imala je i svoju izdavačku kuću. Od 2000. godine posvetila se pisanju i do sada je napisala sedam romana. Romani Rađanje mosta (2010) i Isceliti žive (2014) dobili su više uglednih nagrada.

Po romanu Isceliti žive 2016. godine snimljen je istoimeni film.

O romanu

“Simonovo srce selilo se u neki drugi kraj zemlje, njegovi bubrezi, njegova jetra i njegova pluća stizali su u druge krajeve, oni su jurili prema drugim telima”.

Isceliti žive je roman o transplantaciji srca. Kao u nekakvom epu, u njemu se pletu prisustva i prostranstva, glasovi i dela što će se smenjivati tokom dvadeset i četiri časa. Roman napetosti i iščekivanja, paničnih ubrzanja i meditativnih stanki, on ispisuje metafizičku pustolovinu, u isti mah kolektivnu i intimnu, u kojoj srce ne samo da je suštinski važno za život, već ostaje i središte osećanja i simbol ljubavi.


Majlis de Kerangal gostovaće u četvrtak, 18. maj u 20 časova, na brodu Zeppelin u Novom Sadu. Pored autorke, učestvuju i Pavle Kovačević, lekar, Bora Babić, izdavač i Đorđe Randelj, domaćin festivala “Razgovori o ljubavi (prema čitanju)”. Nakon održane promocije Majlis de Kerangal potpisivaće knjige.

U petak, 19. maj u 18 časova, u Francuskom institutu u Beogradu, Knez Mihailova 31, Majlis de Kerangal, će o svom delu razgovarati sa Goranom Milašinovićem, piscem i lekarom, a razgovor će moderirati Željka Janković.

Podelite sa prijateljima:
Share