Maja Mihajlović dobitnica ČUČKOVE KNJIGE

Maja Mihajlović dobitnica je nagrade Čučkova knjiga za 2022. godinu za zbirku pesama koju je prošle godine objavila IK Imprimatur.

Maja Mihajlović

Žiri je radio u sastavu Milka Kolundžić, Mihaela Šumić i Saša Guberinić, a nagradu je dodjelio autorki Maji Mihajlović, za zbirku pjesama Brodovi, bogovi i mali požari u rukama, koja je objavljena 2022. godine u izdavačkoj kući Imprimatur, Banja Luka.

Maja Mihajlović, rođena je u Banjaluci, 1987. godine, diplomirala je Filozofiju i novinarstvo.

Predsjednica žirija Milka Kolundžić je rekla:

“Ono što poeziju Maje Mihajlović izdvaja od ovogodišnjih književnih prvenaca, pristiglih na konkurs za Čučkovu knjigu, jeste jedno posebno osjećanje čežnje. Ispovjednim postupkom ona se dotiče mnogih tema. Njeno viđenje svijeta nije ni oštro ni ogoljeno ni angažovano onako kako to poezija danas često jeste. Autorka kao da je po(d)nijela svu težinu ovoga svijeta i – umjesto da vrisne – razgovara sa bogom, jednako tvorcem svega vidljivog i nevidljivog i onim kojeg svako od nas nosi sa sobom i tiho mu šapuće u svojim tišinama. A osjećanje duboke čežnje obavilo je sav život koji se diše i treperi neuhvatljivo poput jare.

Stvari su to male, taman da stanu u molitvu:

“daj mi, Gospode, moju ljubav, moju nježnost, samo malo
potpune iskrenosti
neskrivenosti u kojoj voliš onog koji te voli
i ne drhtiš prestrašna, poražena”.

Podelite sa prijateljima:
Share