MAGIJA SIGNALIZMA zbornik radova 2016.

signalizam_logo

Početkom ove godine u izdanju Everest Media i Međunarodne kulturne mreže “Projekat Rastko” objavljen je zbornik naučnih i umetničkih signalističkih radova pod nazivom Magija signalizma.

Zbornik, koji je uredio Zoran Stefanović, obiluje radovima teoretičara književnosti mlađih generacija koji su u svetlu neoavangardnih istraživanja pokušali da predstave program i poetiku signalizma.

Signalizam (lat. signum – znak) je međunarodni neoavangardni književno-umetnički pokret, nastao u srpskoj kulturi sredinom šezdesetih, a pristalice na širem jugoslovenskom prostoru stekao je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina. Počeci signalizma vezuju se za 1959, kada osnivač i teoretičar ovoga pokreta Miroljub Todorović počeo s eksperimentima u jeziku, uveren da nema revolucije u poeziji ukoliko se ona ne izvrši u njenom osnovnom medijumu — u jeziku.

Biblioteku “Signal” osnovao je Miroljub Todorović 1970. a zvanične sajtove signalističkog pokreta možete naći na internet stranama Projekta Rastko i blogu Signalizam: manifesti, studije, eseji, prikazi.

Zbornik Magija signalizma možete pročitati >> ovde.

 

Podelite sa prijateljima:
Share