LUIZ GLIK dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2020.

Luiz Glik, američka pesnikinja, dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu.

Luiz Glik
Luiz Glik. Foto: Poetry Foundation

Danas u 13 časova Švedska kraljevska akademija objavila je ime ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost, koji je svojim izuzetnim književnim delom i radom ispunio kriterijume po kojima se dodeljuje ovo prestižno priznanje.

Luiz Glik je 117. laureat Nobelove nagrade za književnost i 16. žena dobitnica.

Švedska kraljevska akademija u svom obrazloženju kaže da je priznanje pripalo pesnikinji za njen “nepogrešiv pesnički glas koji strogom lepotom individualno postojanje čini univerzalnim”.

Luiz Glik je američka pesnikinja. Dobitnica je Pulicerove nagrade za poeziju 1993. godine. Rođena je 1943. godine u Njujorku.

Među glavnim ovogodišnjim favoritima za nagradu bili su Ljudmila Ulicka, Ngugi va Tiongo, Maris Konde, Margaret Atvud, En Karson, Haruki Murakami, Havijer Marijas, Mišel Uelbek.

Svakog februara Akademija pravi listu svih nominacija koje su pristigle, da bi u maju bio definisan uži izbor od pet pisaca. Članovi žirija dobijaju njihova imena i imaju nekoliko meseci da pročitaju dela kandidata pre nego što odluče kome će u oktobru pripasti priznanje. Pet imena koja su se našla u užem izboru ostaju u tajnosti narednih pedeset godina, tako da se može samo nagađati ko je pored dobitnika bio razmatran.

Već sredinom septembra ime nagrađenog pisca poznato je žiriju koji je izabrao jednog od pet kandidata iz najužeg kruga. Ipak, ime laureata se čuva u strogoj tajnosti do samog proglašenja. Pola sata pre zvanične objave, sekretar Švedske akademije poziva telefonom dobitnika kako bi mu/joj saopštio lepu vest.

Nobelova nagrada za književnost nije bila dodeljena 2018. godine zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju. Prethodne, 2017. godine dobitnik Nobela za književnost je dobio Kazuo Išiguro, a 2016. nagrada je dodeljena Bobu Dilanu za “stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije”.

Prošla, 2019. godina takođe je obeležena velikom medijskom pažnjom jer su proglašena dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Olga Tokarčuk dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2018. a Peter Handke za 2019. godinu.

Švedsku kraljevsku akademiju predstavlja 18 članova: pisaca, pesnika, teoretičara književnosti koji nagradu dodeljuju autoru koji je stvorio na polju književnosti „najbolje delo idealističkih tendencija“. Nagrada za književnost jedna je od pet nagrada utemeljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895.

Podelite sa prijateljima:
Share