Ljubomir Simović gost završnog dana 8. Beogradskog festivala evropske književnosti

Simović
Ljubomir Simović

Velika završnica 8. Beogradskog festivala evropske književnosti pripada živom klasiku srpske književnosti Ljubomiru Simoviću, slovenačkom romansijeru Vladu Žabotu i domaćem dokumentarnom filmu Intimno o književnosti.

Ljubomir Simović će na sceni festivala premijerno čitati svoje nove pesme u 19 časova. Gostovanje Simovića je jedan od najuzbudljivijih trenutaka Beogradskog festivala evropske književnosti.

Vlado Zabot. Foto: Joze Suhadolnik. 2011.

Susret i razgovor sa jednim od najpoznatijih i najprevođenijih slovenačkih romansijera Vladom Žabotom očekuju publiku u 20 časova. Žabot je i autor romana Vučje noći koji je uvršćen u međunarodnu antologijsku ediciju 100 slovenskih romana i koji je preveden na više evropskih jezika.

Festival se završava projekcijom dokumentarnog filma Mateje Rackova Intimno o književnosti nastalog po scenariju Vuka Ršumovića i u produkciji Srpskog PEN centra. U filmu Intimno o književnosti deset značajnih savremenih srpskih pisaca govore o deset najznačajnijih srpskih psiaca XX veka u rasponu od Isidore Sekulić, Andrića, Crnjanskog i Selimovića do Pope i Raičkovića, Kiša i Pekića, Tišme i Pavića. Među naratorima filma nalaze se Vida Ognjenović, Radoslav Petković, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Goran Petrović, Vladimir Pištalo, Dragan Velikić, Laslo Blašković, Vladimir Kopicl i Vojislav Karanović.

Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, u toku je izložba karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećenih velikom američkom pesniku i esejisti Čarlsu Simiću.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

Podelite sa prijateljima:
Share