Ljiljana Pešikan Ljuštanović dobitnica nagrade za promociju fantastične književnosti

Teoretičarka i istoričarka srpske i drugih južnoslovenskih književnosti, profesorka emerita Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Art-Anima“ koja se dodeljuje za proučavanje i popularizaciju fantastične književnosti.

Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Uručenje nagrade biće upriličeno u subotu 8. juna 2024. godine u 17.15 časova na Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59, Beograd) u okviru 10. Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“. Nakon uručenja nagrade, sa dobitnicom će biti održan razgovor koji će voditi dr Tijana Tropin sa Instituta za književnost i umetnost.

Ljiljana Pešikan Ljuštanović je objavila preko 300 radova (od toga 12 autorskih i koautorskih monografija i 5 priređenih knjiga) u stručnoj periodici, pre svega iz oblasti izučavanja južnoslovenskog i balkanskog književnog folklora i interdisciplinarnih studija o refleksima tradicionalne usmene književnosti i mitsko-obredne prakse balkanskih naroda u srpskoj i južnoslovenskoj dramaturgiji i pozorištu, radova o književnosti za decu, kao i značajan broj radova o fantastici, savremenom urbanom folkloru i manjinskim pravima.

„Ljiljana Pešikan Ljuštanović (1954) u našoj akademskoj javnosti poznata je po svojim radovima posvećenim usmenoj književnosti, kao i dugogodišnjim bavljenjem savremenom srpskom dramom“, u obrazloženju nagrade ističe Tijana Tropin. „Međutim, za ljubitelje i poznavaoce fantastike važno je što se ona već decenijama istrajno i pronicljivo bavi proučavanjem fantastične književnosti. Iako je njeno primarno polje rada folkloristika (doktorirala je sa temom ’Zmaj Despot Vuk – mit, istorija, pesma’), iz njenih brojnih i tematski raznovrsnih radova postepeno se formirao zavidan korpus tekstova posvećenih fantastici. Od kraja dvadesetog veka i svojih prvih napisa posvećenih naučnoj i epskoj fantastici pa do danas, Ljiljana Pešikan-Ljuštanović radi na uobličavanju razuđene i višestrane slike srpske književne fantastike“, između ostalog navodi Tijana Tropin.

Povodom nagrade „Art-Anima“, u novom 10. broju časopisa „Književna fantastika“ biće objavljen opširan intervju sa dobitnicom. Razgovor je vodila master profesor jezika i književnosti Marijana Jelisavčić Karanović, koja o značaju rada Ljiljane Pešikan Ljuštanović na proučavanju i popularizaciji fantastike, kaže:

„Ovogodišnja dobitnica nagrade ’Art-Anima’ premrežava srpsku književnost i kulturu kao pouzdana analitičarka i kritičarka bilo da je reč o narodnoj književnosti, fantastici, teatrologiji, književnosti za decu… Zahvaljujući tekstovima Ljiljane Pešikan-Ljuštanović mnoga dela dobila su zasluženo naučno tumačenje i postala vidljivija široj čitalačkoj publici. Brojne generacije studenata opredelile su se za bavljenje fantastikom zahvaljujući kursu čije je pokretanje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu inicirala upravo profesorka Pešikan-Ljuštanović, čiji radovi nisu samo korisna literatura za buduće fantastičare, već i siguran putokaz svakome ko u sebi prepozna ’zatočnika pete sile’“, kaže Jelisavčić Karanović.

10. Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održan u subotu i nedelju, 08. i 09. juna, u Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59) u organizaciji sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće Kontrast.

Festival sagledava književnu fantastiku kao snažan izvor kreativne inspiracije, ali i kao moćno sredstvo za razumevanje i transformaciju društvene svesti i kulturne matrice.

Tokom dvodnevne manifestacije tridesetoro učesnika govoriće o probranim delima savremenih domaćih i stranih pisaca horora, naučne i epske fantastike, uz iscrpan osvrt na neka od kanonskih ostvarenja pomenutih žanrova i autore koji su ostavili neizbrisiv trag u popularnoj kulturi i svetskoj književnosti.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Art-Anima“ su: Zoran Živković, Goran Skrobonja, Žika Bogdanović, Sava Damjanov, Ilija Bakić i Dejan Ajdačić.

Podelite sa prijateljima:
Share