Literarni konkursi za učenike osnovnih i srednjih škola

Tokom prethodnih mesec dana raspisani su brojni literarni konkursi za učenike osnovnih i srednjih škola. Njima se učenici pozivaju da pošalju svoje prvenstveno poetske, ali i prozne i likovne radove.

Literarni konkursi za učenike

Neki literarni konkursi za učenike imaju lokalni karakter, dok su drugi namenjeni svim učenicima na teritoriji Republike Srbije, pa i inostranstva. Zajednička karakteristika svih poziva je promocija dečjeg književnog stvaralaštva. U nastavku pogledajte nekoliko konkursa koje smo za vas izdvojili.

Pesnički konkurs, Arilje

Povodom međunarodnog dana poezije 21. marta biblioteka Sveti Ahilije Arilje raspisuje pesnički konkurs za najbolju autorsku pesmu učenika u tri kategorije:

  • za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole
  • za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole
  • za učenike srednjih škola

Tema je slobodna, a na Konkurs se mogu prijaviti učenici iz škola na teritoriji Republike Srbije. Jedan učenik može učestvovati sa najviše tri pesme, dužine od 12 do 24 reda (maksimum).

Pesme potpisati šifrom i navesti u kojoj kategoriji se učenik takmiči, a u drugom dokumentu poslati razrešenje šifre (navesti ime i prezime učenika, razred i školu). Poslati pesme u word-u, fontom Times New Roman, veličina fonta 12 koristeći slova č, ć, ž, š, ćiriličnim ili latiničnim pismom.

Pobednički radovi biće nagrađeni diplomom i knjigom, a najistaknutiji čitani na promociji koja će se održati preko zoom platforme (vreme održavanja biće naknadno objavljeno). Rok za predaju radova je 14. mart 2022.

Radove slati na mejl adresu: ana.vucicevic.kratovac@svetiahilije.edu.rs

Disovo proleće – Konkurs za učenike srednjih škola, Čačak

Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis u Čačku i Odbor Disovog proleća raspisuju konkurs za literarne radove učenika srednjih škola u dve kategorije – poezija ili kraći prozni sastav (do jedne kucane strane). Tema je slobodna.

Pravo učešća imaju učenici srednjih škola na području Moravičkog okruga. Literarne radove žiri vrednuje posebno za poeziju, a posebno za prozu.

Zašto je dobro da u kućnoj biblioteci imate najmanje 80 knjiga

Tri najuspešnija rada iz svake oblasti, prema oceni stručnog žirija, biće nagrađena i objavljena u listu „Disovo proleće”. Rezultati konkursa biće poznati do 24. maja 2022. godine.

Rukopise u tri primerka dostaviti najkasnije do 15. aprila 2022. godine na adresu: Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”, Sinđelićeva 24, 32000 Čačak. Radovi se mogu slati poštom ili doneti pojedinačno u Biblioteku, a mogu ih dostaviti predmetni profesori.

Mašta i snovi, Sremska Mitrovica

Centar za kulturu Sirmiumart iz Sremske Mitrovice, povodom organizovanja 12. Međunarodnog festivala poezije mladih pesnika Mašta i snovi, raspisuje pesnički konkurs za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Konkurs nije tematski i omogućava mladim pesnicima apsolutnu slobodu umetničkog izraza.

Uslovi konkursa:

  • jedan autor može poslati najviše 3 pesme, svaku dužine do 24 stiha (reda);
  • pesme autora iz Republike Srbije i iz inostranstva šalju se elektronskom poštom;
  • ispod svakog primerka pesme potrebno je napisati sve podatke (ime, prezime, razred, naziv škole, mesto, poštanska adresa, broj telefona i e-mail adresa);

U skladu sa sa uslovima konkursa, sve radove treba dostaviti do 13. marta 2022. godine na imejl adresu: mastaisnovi@gmail.com

Stručni žiri će odabrane najuspešnije radove svrstati u tri kategorije, a njihovi autori će steći pravo učešća na Međunarodnom festivalu poezije mladih pesnika Mašta i snovi, koji će biti održan u maju 2020. godine u Sremskoj Mitrovici.

Kategorije su:

  • od I do IV razreda osnovne škole,
  • od V do VIII razreda osnovne škole,
  • od I do IV razreda srednje škole

Najuspešniji autori biće nagrađeni vrednim nagradama. Svaki uspešan rad biće objavljen u Zborniku pesama Festivala. Svi nagrađeni biće blagovremeno obavešteni o datumu održavanja Festivala, saopštio je Centar za kulturu Sirmiumart.

Prolećni konkurs 2022, Vrbas

Odeljenje za decu i mlade Javne biblioteke Danilo Kiš raspisalo je literarno-likovni Prolećni konkurs 2022. za učenike svih osnovnih i srednjih škola opštine Vrbas.

Tema konkursa Iz predela snova u predele cveća, stih pesme Na onome bregu, izabrana je u znak sećanja na njenog autora, pesnika Vladislava Petkovića Disa, čija se 142. godišnjica od rođenja uskoro obeležava.

7 ideja za DEČIJI ČITALAČKI KUTAK

Literarni i likovni radove mogu se lično predati ili dostaviti poštom na adresu Javne biblioteke Danilo Kiš – Maršala Tita br. 87, 21460 Vrbas, najkasnije do petka, 25. marta 2022. godine.

Uz radove potrebno je dostaviti ime autora, ime škole koju pohađa, te kontakt telefon autora i mentora. Broj literarnih i likovnih radova nije ograničen.

Konkurs za osnovce, Dereta – Beograd

Izdavačka kuća Dereta raspisala je Nagradni konkurs za učenike osnovnih škola Muški dnevnik. Konkurs traje do 1. maja 2022. godine.

Teme:
1. Univerzalnost emocija u Muškom dnevniku.
2. Deset razloga zašto pročitati Muški dnevnik.
3. Mangup i dnevnik – kako to? Stefan Luka kao dvostruka ličnost.

U temama je moguće osvrnuti se na ceo serijal ili samo na jednu knjigu iz serijala. Dužina teksta treba da bude do 2000 karaktera sa razmacima.

Tekstove slati na imejl: muskidnevnik@gmail.com

Uz poslat rad potrebno je napisati: ime i prezime, školu, razred i odeljenje, kontakt telefon i ime nastavnika koji predaje srpski jezik.

Pobednike konkursa očekuju vredne nagrade iz Deretine produkcije.

Podelite sa prijateljima:
Share