Lista najčitanijih knjiga IK Laguna u 2020. godini

Bliži se kraj godine, a sa njim i ono divno vreme kada se konačno možemo posvetiti nekom dobrom književnom delu. Za dobru novu knjigu je pravo vreme – svugde i uvek. Imate li svoje čitalačke rituale? Šta volite da čitate? Da li su to ruski pisci, dela domaće književnosti, klasici ili bestseleri? Ukoliko spadate u grupu onih koji vole popularne naslove, onda je ovo pravi tekst za vas. Sledi lista najčitanijih knjiga 2020. u izdanju IK Laguna.

Lista najčitanijih knjiga

Marko Vidojković je pisac čija su dela prevođena na nekoliko svetskih jezika. Sve je započelo sa objavljivanjem priče u jednom časopisu, pre tačno 20 godina, nakon čega slede kolumne, a onda i romani. Od tada se Vidojkovićeva dela ređaju i doživljavaju uspehe koji su svoju potvrdu našli u čitanosti, ali i nagradama koje je osvajao. Njegovo najpoznatije delo je moderna bajka “Kandže”, koja je smeštena u vreme građanskih protesta i prenosi duh nestabilnih i turbulentnih devedesetih. Naziv romana “Đubre” je upravo ono što Marko tvrdi da mu je trebalo već neko vreme, a to je da „izbaci“ iz sebe što nosi o ovom današnjem društvu i životu u Srbiji – politika, mafija, kokain, sponzoruše, itd. Ako volite britak i duhovit Vidojkovićev stil, kojim opisuje današnje stanje u Srbiji, prateći lik kontroverznog biznismena, ovaj roman ne smete propustiti. Zapravo, glavni lik i njegov mikrosvet je – Srbija danas, prikazana kroz jednog čoveka. Kao i u prethodnim delima, svaki napisani pasus je bez „dlake na jeziku“ i licemerja današnjeg društva koje Marko Vidojković posebno kritikuje i inteligentno mu se podsmeva, opisujući realnost svakodnevnice u Srbiji.

Ju Nesbe je norveški pisac, pretežno poznat po krimi tematici u svojim romanima. Razlog zašto su njegove knjige prevođene na preko 40 jezika, se verovatno krije u psihološkoj dubini likova njegovih romana. Kritičari posebno hvale i skreću pažnju na veštinu definisanja i opisivanja karakternih crta aktera u romanima i kompleksnosti njihove duše i uma. Roman “Kraljevstvo”, priča o mirnom varoškom životu, sve dok ne doživi zaplet tek nakon niza godina i povratka jednog od dvojice braće, u rodni gradić. Zapravo, problematična prošlost koja ga je i odvela iz ušuškanog planinskog života, dobija svoj preokret kada se Karl vraća kao bogat čovek, pun poslovnih ideja. Međutim, njegov povratak donosi brojne kontraverze i više nego ikada, budi umrtvljen život meštana. Ovde su tema i brojna nerazjašnjena ubistva, mračna dešavanja za koja braća postaju osumnjičeni. Karlovi poslovi planovi nailaze na pretnje moćnika, dok privrženost starijeg brata Roja dolazi do izražaja u odlučnosti da zaštiti brata.

Novinarka i autorka brojnih televizijskih emisija, Jelena Bačić Alimpić se proslavila romanom Ringišpil, koji je doživeo uspeh u Srbiji i inostranstvu. Nakon ovog romana koji je preveden čak i na turski jezik, sledi još jedan uspešan i nagrađivan roman, pod nazivom “Pismo gospođe Vilme”. Romani se ređaju, kao i priznanja za objavljena dela, da bi poslednji koji je objavljen bio “Neki drugi život”. U pitanju je porodična priča o dve sestre, koja odiše toplinom, ljubavlju i srećom. Međutim, tajna koju krije njihov otac, Henrik, poljuljaće porodično blagostanje i dovesti u pitanje dalji tok života njegovih ćerki. Ovaj roman izazvaće lepršave, ali i duboke emocije kod svakog čitaoca.

Vuk Drašković je književnik i političar. Objavio je preko preko deset bestselera koji su prevedeni na engleski, francuski, ruski i druge jezike. Verovatno najpoznatije delo Vuka Draškovića, koje je doživelo i ekranizaciju je roman “Nož”. “I grob i rob” je poslednja knjiga ovog pisca, a nastavak “Aleksandra od Jugoslavije”. Ovaj roman je svedočanstvo o srpskom narodu i svim onim turbulentnim događajima u periodu između 1935. i 1945. godine. U pitanju je priča o svim onim tragičnim događajima koje su zadesile narod i državu koju je stvorio kralj Aleksandar. Protkana melanholijom i žalom za ubijenim idealima, ova knjiga se bavi žrtvama političkih dešavanja u pomenutoj deceniji i svakako spada u dela koja vredi pročitati.

“Himerina krv” je roman Slaviše Pavlovića o Jovanu Dučiću, pravniku, diplomati, članu Srpske akademije nauka i književniku. Svoj književni rad je započeo pisanjem pesama, a onda su se ređale zbirke pesama, ali i brojni romani. Angažovao se čak i u politici, podržavajući četnički pokret. Obavljajući svoju diplomatsku dužnost, boravio je u brojnim evropskim gradovima, kao i Africi i Americi. Upravo ova putovanja, ali i svi njegovi poslovni angažmani, postali su inspiracija Slaviši Pavloviću da posveti roman ovoj značajnoj ličnosti srpske književnosti. Pavlović se detaljno posvetio Dučićevom životu. Pisao je o svim uspesima, ali i padovima koji su pratili njegov život, ljubavi, prijateljstva i borbu za svoj narod. Za sve koji uživaju u Dučićevim delima, i rado ih pamte, ovaj roman će biti interesantan jer otkriva svakodnevnicu ovog književnog velikana, koja je, sasvim izvesno, bila inspiracija za sva njegova vanremenska dela.

Lista najčitanijih knjiga

Švedski bloger i pisac Fredrik Bakman nas je već oduševio međunarodno priznatim delom “Čovek zvani Uve”, 2012. godine, po kojem je snimljen i film nominovan za Oskara. Od tada je na svim listama omiljenih romana, a čitalačka publika s nestrpljenjem čeka svako njegovo novo delo. Roman “Uznemireni ljudi” ima zajedničku karakteristiku sa prethodnih Bakmanovih dela – to je priča o običnim ljudima, ispričana na satiričan način. Ako želite smeh, plač, ali pre svega da budete dirnuti pasusima koji na neobičan način opisuju pljačku i njene aktere, onda je Fredik Bekman sa svojim novim delom, pravi izbor. Kako to izgleda kada se u stanu koji je na prodaju nađu trudnica, potencijalni samoubica milioner, zec i pljačkaš banke, samo daje naznake da su u pitanju stranice i stranice zabave i smeha. I pored toga što likovi u romanu, u najmanju ruku ekscentrici, “Uznemireni ljudi” nas uče mudrošću i važnim životnim lekcijama.

“Dukat za lađara”, roman Dejana Stojiljkovića, istorijska je priča, u čijem je fokusu vojvoda Kosančić Ivan i njegova borba protiv svog naroda, izazvana smrću devojke koja mu je bila posebno draga. Zapravo, Vojvoda, koji se još nije oporavio od bitke sa Osmanlijama, u kojoj je zadobio teške rane, ustaje protiv seoskih priča koje seju strah naokolo. Lepa Đurđija se po tom praznoverju vratila iz mrtvih i tako uznemirila narod. Kosančić se odlučuje da istraži uzrok samoubistva devojke, te na tom putu saznaje izvesne tajne. U romanu “Dukat za lađara” je naročito istaknuta jednostavnost Kosančić Ivana, a ponajviše junaštvo koje ostavlja bez daha. Takođe, Stojiljković priča i o snazi i moći žena u srednjem veku, koja je tema interesantna sama po sebi. Ova knjiga spona između romana “Olujni bedem” i “Učitelja mačevanja”, koji tek treba biti objavljen.

Harlan Koben nastavlja da oduševljava svojim napetim trilerima. Posle nekoliko njih koji se prodaju u milionskim tiražima širom sveta i snimaju filmovi i TV serije, stiže novi koji priča priču o tajnama „divljeg dečaka“. Još jedan triler koji će okupirati tvoju pažnju ove jeseni je i “Dečak iz šume”. Fantastična priča o dečaku Vajldu koji je pronađen u šumi i koji se apsolutno ne seća ničega iz svoje prošlosti. Međutim, njegovo iskustvo preživljavanja pomoći će pronalaženju devojčice koja se, takođe, izgubila u šumi. Ovde počinje prava avantura i razotkrivanje tajni opasnih po društvo.

“Profesor smrti 2: Ruski protokoli” je triler Dejana Lučića sa tematikom špijunaže i otkrivanja naručenih svetskih ubistava. I ne samo to, u ovom romanu se otkrivaju vešto čuvane tajne porodice Romanov i skandalozne ljubavne veze u ruskim krugovima. Da, puno toga će ličiti na neki akcioni film, ali ove priče su zaista bile istinite. Ljubitelje detektivske tematike na ruskom području ovaj roman-dnevnik potpuno će oduševiti. Stranica za stranicom učiniće da budete sve nestrpljiviji da otkrijete neku novu tajnu u životu Olega Dolgorukova, ruskog tajnog agenta.

Svi koji su pročitali knjigu “Život za poneti” Jelice Greganović, kažu da bi je slobodno mogu nazvati „savetima kako živeti život“. Na satiričan način, spisateljica se bavi životnim situacijama i izvodi zaključke iz njih, čak i kada te situacije nisu nimalo prijatne. Čitanje ove knjige podstaći će vas da se okrenete sebi, razmislite malo dublje o svom životu i svakodnevici. Jelica Greganović, novinarka i jedna od osnivača Radija B92, prepoznatljiva je po svom stilu, i u prethodnim delima koje je ponudila čitalačkoj publici. Za mnoge čitanje knjige je ritual koji neguje dušu i nudi uvide koji donose životnu mudrost. Baš kao što licu pružamo negu dobrom maskom za hidrataciju lica ili uživamo u opuštajućoj masaži tela, tako knjigom negujemo svoj duh. Upravo smo vam naveli deset odličnih razloga zbog kojih i hladan zimski dan može postati vedriji i zbog kojih ćete želeti da ostanete budni do kasno u noć. Uživajte!

Autorka: Srbijanka Stanković

Podelite sa prijateljima:
Share