Likovno proleće Milije Belića

Milija Belić slikar, skulptor, teoretičar umetnosti, svakako je jedan od najprisutnijih srpskih umetnika na međunarodnoj likovnoj sceni. Nizom izložbi i ovog proleća potvrđuje svoju međunarodnu reputaciju.

Milija Belić slikar
Milija BELIĆ, Glissandi noir, 2020.

Posle uspešnog predstavljanja u kineskom gradu Šenjangu prošle zime, izložba INTENTION ET NON-INTENTION, na kojoj je, pored Belića, zastupljeno trideset evropskih umetnika apstraktne orijentacije, nastavlja svoju kinesku turneju gostovanjem u ekstravagantnoj G-Lake Art Gallery u gradu Fu Zhou (provincija Fu Jian) od 27. februara do 08. maja 2022.

Projekat CINETIQUE (Kinetika) koji okuplja dvadeset renomiranih umetnika iz više zemalja (Nemačka, Francuska, Srbija, Ekvador, Irska, Italija, Japan, Holandija, Austrija, Slovačka, Švajcarska, Češka, Mađarska, Venecuela), čiji je Belić inicijator, izlagač i komesar, doživeće svoje četrnaesto izdanje u Galeriji “EinsZwei” u Pragu od 05. do 30. aprila. Izložba je predstavljena sa uspehom u više evropskih gradova tokom poslednjih pet godina: Parizu, Budimpešti, Kranju, Minhenu, Bazelu, Hamburgu, Beču, Novigradu, Stoffenu. Kinetička umetnost, sa svojim istorijskim protagonistima kao što su Vasarely, Soto, Agam, Morellet, Cruz-Diez, Le Parc, Molnar, jedna je od najatraktivnijih pojava u savremenoj umetnosti poslednjih decenija.

Izazov modernosti: knjiga eseja Milije Belića

Belić podseća da su iskustva kubizma, futurizma i apstraktne umetnosti dovela do preokreta u shvatanju savremene umetnosti i uvela na velika vrata pokret i ritam kao glavne teme, promovišući ih u neosporne simbole modernosti. Izložba pokazuje rastuće interesovanje za kinetičke ideje i vizije koje integrišu pojam vremena, a time i ritma i pokreta, kod savremenih umetnika. Posle Praga, predviđeno je da izložba gostuje, od 26. maja do 17. juna, u Francuskom Institutu u Bratislavi. Ovo je nezabeležen slučaj da kustoski projekat jednog srpskog umetnika bude prihvaćen sa ovakvim uspehom u međunarodnim okvirima.

U Akademiji lepih umetnosti Sabadell-a, u blizini Barcelone, od 20. aprila do 20. maja, održaće se, pod pokroviteljstvom Francuskog Instituta u Španiji, šesta po redu izložba neokonstruktivističke umetnosti pod nazivom CARREMENT, čiji je komesar Milija Belić. CARREMENT je međunarodno udruženje umetnika osnovano u Parizu 2014. godine, takođe na inicijativu Milije Belića, koji je ujedno i predsednik asocijacije, da promoviše konstruktivnu umetnost, konkretnu umetnost, kinetičku umetnost, jednom rečju – geometrijsku apstrakciju kao najverniji izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku. Reč “carrément”, koja na francuskom znači jasno, odlučno, direktno, ima u svom korenu reč “carré” (kvadrat) i predstavlja aluziju na grupu CERCLE ET CARRE (krug i kvadrat) koja je 1930. godine u Parizu okupila, između ostalih, Vasilija Kandinskog, Pita Mondrijana, Antoana Pevsnera, Hansa Arpa, Valtera Gropijusa, Mišela Seuphora. Izložbe pod nazivom CARREMENT održavale su se uglavnom u Parizu, osim jedne u Sidneju, predstavljajući tridesetak renomiranih umetnika – slikara, vajara, fotografa, videasta. Sa grupom CARREMENT već su izlagali umetnici svetskog glasa: Julio Le Parc, Vera Molnar, Marino Di Teana, Ode Bertrand. Milija Belić će na izložbi biti zastupljen sa svojim slikarskim, kao i sa skulptorskim radom.

Milija Belić slikar

Milija BELIĆ, Rainbow, 2021.

Od 30. aprila do 30. maja Belić će učestvovati na izložbi “Réalités Nouvelles Hors les Murs” u Muzeju MACS u mestu Santa Maria Capua Vetere, u blizini Napulja, koja će predstaviti trideset umetnika okupljenih oko poznatog pariskog salona “Réalités Nouvelles”, posvećenog isključivo apstraktnoj umetnosti, čiji je Belić član najužeg rukovodstva. U istom periodu, od 07. do 21. maja, Milija Belić će održati samostalnu izložbu u galeriji “Spazio Vitale” u mestu Aversa, u predgrađu Napulja, na kojoj će predstaviti svoja najnovija slikarska i skulptorska ostvarenja.

Krajem maja očekuje ga učešće na još dve izložbe : najpre u Bastiji, na Korzici, u galeriji “Noir et Blanc”, a zatim u Parizu u galeriji “Abstract Project”, u okviru izložbe „Six regards sur le carré“ (Šest pogleda na kvadrat).

Podelite sa prijateljima:
Share