“Ležanje na kauču”: psihološki triler Irvina D. Jaloma

nova-knjiga-Lezanje-na-kaucu

Izdavačka kuća Nova knjiga plus iz Beograda nedavno je objavila roman Irvina D. Jaloma “Ležanje na kauču” iz kojeg ćete bez napora saznati mnogo o teoriji i praksi psihoterapije.

“Ležanje na kauču” je uzbudljiva, zabavna, duhovita i složena priča za sve one koji žele da znaju kako zaista funkcioniše um terapeuta. Naime, Jalom u ovom psihološkom trileru predstavlja autentično vladanje tehnikom psihoterapije, upućujući čitaoce u ono što se zaista odvija u glavi psihijatra dok radi sa nekim.

Kroz provokartivno istraživanje neobičnih odnosa koje tri terapeuta ostvaruju sa svojim pacijentima, Jalom nam pruža oštar i nemilosrdan uvid u njegovu profesiju. Sejmor je terapeut stare škole koji probija granice seksualne prikladnosti sa jednom svojom pacijentkinjom. Maršala, koji i sam pati od kompulsivno-opsesivnog ponašanja, muči uloga koju novac igra u njegovim odnosima sa pacijentima. Najzad, tu je Ernest Laš. Vođen iskrenom željom da pomogne i verom u psihoanalizu, izmislio je nov i radikalan pristup terapiji – totalno otvoren i iskren odnos sa pacijentom koji preti da dovede do razarajućih posledica.

Ogoljujući mnogobrojne laži koje se kod psihoanalitičara izgovaraju na kauču i van njega, knjiga “Ležanje na kauču”, čitaocima obezbeđuje provokativan, maltene neumesan pogled na ono o čemu terapeuti možda zaista razmišljaju tokom seansi. Opčinjavajuća, privlačna i nepopustljivo inteligentan priča, na kraju će duboko dirnuti čitaoce raspletom iznenađujuće humanosti, prožetog iskupljujućom verom.

Irvin D. Jalom, psihijatar i profesor psihijatrije na Standford univerzitetu, autor je bestselera “Problem Spinoza”, “Kad je Niče plakao” (za koji je dobio Komonvelt nagradu za najbolji roman), “Svakim danom sve bliže” (sa Džini Elkin). Autor je i nekoliko priručnika za psihoterapiju, uključujući klasično delo “Teorija i praksa grupne psihologije” koja je u širokoj upotrebi kao tekst za obuku terapeuta.

Podelite sa prijateljima:
Share