LETOPIS MATICE SRPSKE – jun, 2020.

Objavljen je junski broj Letopisa Matice srpske (god. 196, knj. 505, sv. 6) u kojem su u stalnoj rubrici „Poezija i proza” objavljeni prilozi: Petra Matovića, Julije Kapornjai, Dragice Stojanović, Aleksandre Đuričić, Mirka Demića i Gabrijele Grejson.

Letopis Matice srpske

Letopis Matice srpske u rubrici „Eseji” donosi tekstove Jovana Delića o Milošu Crnjanskom, Milivoja Srebra o recepciji dela Mirka Kovača u Francuskoj, te prvi deo obimnog teksta Tanje Kragujević o poeziji i časopisu „Zlatna greda”.

Rubrika „Svedočanstva” posvećena je istraživačkom radu Valentine Pitulić kroz tekst Jovana Pejčića.

Stalna rubrika „Kritika” prati aktuelnu književnu produkciju, a u ovom broju tekstove potpisuju: Jana Aleksić, Dragan Babić, Isidora Bobić, Milunika Mitrović, Vladan Bajčeta, Marijana Jelisavčić, Milena Kulić i Vladimir Papić. Oni su pisali o knjigama Nebojše Lapčevića, Daše Drndić, Mirjane Stefanović, Mića Cvijetića, Dušice Potić, Milene Leskovac, Milorada Lojovića. Posebno mesto zauzima tekst Vladana Bajčete, koji analizira dve knjige o životu i delu Ive Andrića, i to knjigu Zvona Ive Andrića Slobodana Grubačića i U požaru svetova Mihaela Martensa, obe objavljene 2020.

Rubrika „Prikaz filmskog festivala” donosi tekst Dejana Petrovića o 48. međunarodnom filmskom festivalu „Fest”.

Časopis je dostupan i u elektronskoj formi i može se preuzeti na stranici Matice srpske >>

Letopis Matice srpske je književni časopis koji bez većih prekida izlazi od 1824. godine. Njegovo izlaženje pokrenuo je u Novom Sadu Georgije Magarašević, a časopis je pod nazivom Serbski letopis štampan u Budimu.

Od svog prvog broja Letopis se sistemski bavi saznanjima koja u središte pažnje stavljaju jezik, književnost, istoriju, folklor, nauku, religiju i kulturu srpskog, ali i drugih slovenskih naroda.

Podelite sa prijateljima:
Share