Letnji dvobroj časopisa BUKTINJA br. 78-79/2022.

Krajinski književni klub iz Negotina objavio je letnji dvobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu Buktinja br. 78-79. Na gotovo tri stotine i šezdeset stranica, nastavlja svoju književnu misiju i produkciju donoseći izbor iz srpske i regionalne književnosti.

Radojka Plavšić

Redakcija u sastavu: Radojka Plavšić, Marko Kostić, Vlasta Mladenović, Ivan Tomić, Miloš Petković, Vedran Mladenović i Miloš Zlatković, zajedno sa urednikom Sašom Skaluševićem, predstavljaju časopis na čijim naslovnim stranama se nalazi delo, slika, istaknutog umetnika i književnika Nikole Šindik pd nazivom Tango solo, umetnika koji je između ostalog , tokom sedamdesetih i ranih osamdesetih godina dvadesetog veka učestvovao u radu umetničke grupe Klokotrizam. Takođe se i unutar samog časopisa mogu videti i drugi radovi ovog značajnog umetnika.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika Buktinje, Saše Skaluševića, osim autora sa teritorije Timočke, odnosno Negotinske Krajine i Srbije u ovom broju su zastupljeni i autori iz regiona, razumljivog govornog i književnog područija. Redakcija ima Odinov stih kao svoj moto: Biti lokalan a cenjen svuda…

U ovom broju, našli su se sledeći autori u stalnoj rubrici Raskovnik, koja se bavi savremenom poezijom: Dejan Kanazir, Velimir Knežević, Jelena Vukanović, Lazar Bukumirović, Anđelko Zablaćanski, Dragiša Ćosić, Dilan Horman, Zoran Krstić, Miodrag Radović i Branislav Solomun.

Savremenu prozu u stalnom odeljku Zublja predstavljaju pripovedači sa svojim pričama: Jovica Aćin, Vladimir Kolarić, Tihana Tica, Stefan Aćimović, Milan Aranđelović, i Miroljub Todorović sa svojim šatro pričama.

Rubrika Fokorelje je posvećena jednom autoru a ovoga puta je to književnik i prevodilac Predrag Crnković, sa svojom novom poezijom i jednom pričom.

Sveti dim je rubrika posvećana prevodima i tu se nalaze prevodi sa slovenačkog jezika i to savremena slovenačka poezija u prevodu Dušana Stojkovića koju čine sedam savremenih slovenačkih pesnika sa svojim pesmama i to su: Jernej Županič, Cvetka Bevc, Zoran Pevec, Natalija Milovanović, Milan Dekleva, Marko Elsner Grošelj i Peter Semolič. Tu je i odlomak romana Kinderfuksa, nagrađivane norveške književnice Marije Ćos Fon rođene 1990. godine u prevodu Predraga Crnkovića, kao i odlomak iz romana Turneja, severnomakedonskog književnika Saše Ognenovskog, u prevodu samog autora.

Svoje eseje u Sublimacijama ispisuju: Slobodan R. Nikolić, Ljiljana Lukić, Marija Stojić, kao i pokojni profesor Miodrag Sibinović, koji je pisao o mestu ukrajinske književnosti u srpskoj nauci o književnosti i kulturi.

Tu je i rubrika Luč, koja kroz tekstove Nebojše Vasovića, Boška Tomaševića, Ivana Novčića i Nenada Obradovića, razmatra srpsku savremenu pesničku scenu kao i nagrađivanje u istoj. U novoj rubrici Mezija, objavljen je i strip dvojca Marka Stojanovića i Vlade Aleksića pod nazivom :BLOODLESS # AS SHE SLEEPS.

Dvobroj časopisa Buktinja se objavljuje zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Negotin.

Novi dvobroj (78-79), časopisa za književnost i umetnost Buktinja, može se naći i čitati >> OVDE

Podelite sa prijateljima:
Share