Lazar Pavlović: dobitnik Nagrade Dušan Vasiljev 2021.

Na konferenciji za medije održanoj u petak, 25. 3. 2022. godine, žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2021. godinu, plaketa kao i novčani iznos, pripasti Lazaru Pavloviću za knjigu priča Priče o Adamu („PPM Enklava“). Žiri je odluku doneo većinom glasova.

Lazar Pavlović

U konkurenciji se našao 181 naslov, a u najužem izboru, pored nagrađene knjige, našli su se i romani Ilije Đurovića Sampas („Treći trg“), Noćna projekcija Ota Horvata(„Akademska knjiga“) i Tonemo Dubravke Rebić, te knjige poezije Afera: štampanja, štampanja Vuka Vučkovića („Književna radionica Rašić“), Gledaj, vraćaju se Jelice Kiso („Presing“), kao i Igra makazama Marije Vujošević („Treći trg“).

U obrazloženju žirija u sastavu Dunja Ilić, Ivan Radosavljević i Srđan Srdić, naglašava se da nagrađena knjiga predstavlja izraz pasivnosti, očaja, ali i revolta jedne nove generacije, one koja dolazi čitav vek iza Dušana Vasiljeva, a koja mu u velikoj meri duguje, ali i nalikuje njegovoj generaciji po svojoj izgubljenosti.

Pošto je nedovoljno poznato da je Vasiljev, prevashodno pesnik, bio i autor određenog broja izrazito socijalno angažovanih priča, onih koje kritički promišljaju društvenu stvarnost, Priče o Adamu Lazara Pavlovića mogle bi da predstavljaju povod za novo čitanje i vrednovanje Vasiljevljeve proze.

Konkurs ĐURA ĐUKANOV za najbolju zbirku priča

Pavlovićeva knjiga, iako debitantska, jeste plod ozbiljnog rada i promišljanja, na tragu najboljih tradicija anglosaksonske proze, pre svega one iz druge polovine dvadesetog veka, stilistički i strukturalno superiorna, i kao takva predstavlja momenat afirmacije inače zapostavljenog žanra kratke priče.

Članovi žirija iskazuju veliko zadovoljstvo činjenicom da je laureat jedan od najmlađih autora u dosadašnjoj istoriji nagrade, kao i da će mu ovo priznanje dobijeno u nimalo zanemarljivoj konkurenciji predstavljati podstrek za dalji rad i sve intenzivnije prisustvo u savremenoj srpskoj literaturi.

Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje Grad Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Podelite sa prijateljima:
Share