Kvar motora ili curenje goriva: zašto Uelbek nije došao u Srbiju

Razlog zbog koga avion kompanije „Er Srbija“ na liniji Pariz – Beograd u kome se nalazio čuveni francuski književnik Mišel Uelbek nije poleteo jeste kvar na jednom od motora, a ne curenje goriva kako se danima spekulisalo u javnosti, saznaje Danas.

Sagovornik dnevnog lista Danas, koji je želeo da ostane anoniman, ističe da je odluka pilota da ne poleti zbog rizičnog kvara bila potpuno ispravna a da uzrok tehničke neispravnosti letelice treba tražiti u smanjenju budžeta kojim raspolaže srpski nacionalni prevoznik (u većinskom vlasništvu kompanije „Etihad“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata), što značajno utiče na kvalitet njegovih usluga.

– Prema informacijama kojima raspolažem, posada aviona kompanije „Er Srbija“ na liniji Pariz – Beograd u četvrtak, 6. juna, uoči poletanja tokom provere je primetila da je došlo do kvara na sistemu neophodnom za rad jednog motora. Poletanje sa samo jednim ispravnim motorom je bilo potpuno nemoguće i predstavljalo bi kršenje svih propisanih normi. Posada je zatražila da iz Beograda prvim sledećim avionom bude poslat potrebni deo u Pariz kako bi motor bio osposobljen. Zbog toga je let otkazan a putnici smešteni u hotele. Ipak, za jedan mali broj putnika nije nađen hotelski smeštaj te su oni novi let morali da čekaju tokom noći na aerodrom. U jutarnjim satima avion je bezbedno poleteo iz Pariza i nakon predviđenog leta sleteo na svoje odredište u Beogradu. Francuski pisac Uelbek je mogao tim avionom, istine radi, nešto kasnije, da doputuje u Beograd na festival, ali je on iz svojih razloga odlučio da to ne učini – kaže naš sagovornik. On dodaje da su informacije o curenju goriva i neprijatnom mirisu u avionu potpuno netačne.

– Isto tako nije tačno da je došlo do pobune putnika u avionu. Činjenica je da su ljudi bili vidno iritirani što avion ne poleće i što su predugo u avionu koji se nalazi na pisti. Negodovanja je bilo ali o nekakvoj pobuni i panici zbog navodnog neprijatnog mirisa i curenja goriva se nikako ne može govoriti – navodi izvor.

Kako je objavljeno na sajtu Krokodila, u mejlu koji je Uelbek poslao stoji: „Istinu govoreći, onih nekoliko sati čekanja pre nego što je odlučeno da let bude otkazan bili su baš uznemiravajući, došlo je do neke vrste pobune putnika, koji su zahtevali da izađu iz aviona. Treba reći da je bilo nekih zabrinjavajućih pojava, naročito miris goriva koji se jasno osećao. Ukratko, zaista nemam želju da letim avionom u ovom trenutku, treba otkazati.“

– Udruženje Krokodil u ponoć šestog juna dobilo je informaciju od osoblja Er Srbije da je let otkazan i da se gospodin Uelbek i njegova supruga nalaze u autobusu koji ih vozi u hotel pored aerodroma u Parizu, gde će prenoćiti. U petak, 7. juna, u podne osoblje kompanije Er Srbije telefonskim putem saopštava Krokodilu da se njihova imena nalaze na letu JU 2315 koji će sleteti u Beograd u 17,05 sati na Beogradski aerodrom te da će doći pravo na program festivala Krokodil. U međuvremenu, gospodin Uelbek nam je u mejlu saopštio da „treba otkazati“, ali ne precizirajući šta – let ili njegov nastup. Iz VIP protokola aerodroma saznali smo u 17 i 45 časova da putnika nema u avionu – objašnjava za Danas Milena Berić iz Udruženja Krokodil.

Refundacija sredstava od kupljenih ulaznica za prvo veče festivala Krokodil moći će da se obavi u Krokodilovom Centru u Karađorđevoj 43 u četvrtak, 13, i petak, 14. juna, od 10 do 20 sati. Treba poneti važeću i poništenu ulaznicu (kupljenu na bilo kojem prodajnom mestu: Emmi radnje, Win Win radnje, Kombank dvorana, sajt ddtickets.rs i dr.). U slučaju da je kupljena dvodnevna karta, refundiraće se polovina sredstava, odnosno sredstva za prvi dan. Ako je karta kupljena u unutrašnjosti, treba je poništenu poslati u koverti na adresu: Udruženje Krokodil, Karađorđeva 43, 11000 Beograd. U koverti treba poslati i svoje ime i prezime, kao i broj bankovnog računa na koji treba da se uplati novac.

„Iako program festivala u petak, 7. juna, nije zvanično otkazan te nema pravnog osnova za refundaciju“, kako stoji na sajtu Krokodila, iz ovog udruženja žele „da na ovaj način izađu u susret onima koji su, razočarani, prerano napustili salu zbog činjenice da su kupili svoju kartu samo zbog učešća pisca Mišela Uelbeka“.

Saopštenje za javnost Mišela Uelbeka

“Bila bi to duga priča, scena iz romana. Mogu samo ukratko da prepričam:
 *jedna žena se prva pobunila, na početku potpuno sama. Crna kosa, tridesetak godina, lepa. Ne znam da li je Srpkinja ili Francuskinja.
* rekla je upravo ono što sam ja želeo da kažem: “Već dva sata nam govorite svašta, dobro vidim da postoji neki problem sa avionom. Ne verujem vam više, želim da siđem odmah.”
*ona ja bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže. Ne ja.
Teško je reći kako se sada osećam. Ipak najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno, negde u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune, koja je opravdana i zdrava. I pomalo se stidim što je sam nisam poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac, po prirodi stvari, prihvata pomalo suviše lako da bude “u poziciji posmatrača”.
Dodaću i to da me iz više razloga, bez obzira na to što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom, podseća na dugu francusku epizodu “žutih prsluka”.
Mislim da nakon prethodne, možete da pročitate i ovu poruku, kako biste objasnili situaciju publici.
Srdačno
Mišel”

Izvor: Danas.rs i Krokodil.rs

Podelite sa prijateljima:
Share