KULTURNI CENTAR SRBIJE U PARIZU o Žaku Vašeu i francusko-srpskim književnim odnosima

Kulturni centar Srbije u Parizu

Kulturni centar Srbije u Parizu u saradnji sa Srpskim književnim društvom, organizuje veče posvećeno francusko-srpskim književnim odnosima kroz prizmu legendarne figure Žaka Vašea (1895-1919) i njegovih Pisama iz rata (1919).

Razgovor o Žaku Vašeu biće održan u subotu, 9. novembra u 19 časova u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Žak Vaše, dadaista, “dendi rovova”, duboko je obeležio A. Bretona i francuske dadaiste i nadrealiste, ali su mu i beogradski nadrealisti posvetili posebnu pažnju kroz: prevode, kolaže, ankete, rubrike u časopisima, eseje, teorijske tekstove…

Veče posvećeno Vašeu će takođe biti prilika za razmenu mišljenja o vezi iskustva rata i avangardne umetnosti, kultu prijateljstva među nadrealistima, prevodima dela nadrealista i njihovom nasleđu, kao i prostor da se predstavi vizuelno nasleđe srpske avangrade, sačuvano u publikacijama i arhivima nadrealista Srbije.

Učesnici: Biljana Andonovska (Institut za književnost i umetnost iz Beograda), Branko Aleksić (Pariz), Danka Kuželj (Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti), Danica Vukićević (Srpsko književno društvo, Beograd).

Program se održava u organizaciji Kulturnog centra Srbije u Parizu i Srpskog književnog društva, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podelite sa prijateljima:
Share