“Kuća na ravnom bregu” – Sedam u jedan

Naslovnica_Kuća_na_ravnom_bregu

Nedavno je iz štampe izašla nesvakidašnja knjiga proze “Kuća na ravnom bregu” u čijem nastanku je učestvovalo sedam poznatih pisaca iz šest zemalja Jugoistočne Evrope. Knjiga je objavljena u ediciji Tema izdavačke kuće Arhipelag, a priređivači su Gojko Božović i Srđan V. Tešin.

“Kuća na ravnom bregu” je zajednička knjiga proze čiji su autori: Jelena Lengold (Srbija), Ante Tomić (Hrvatska), Dušan Čater (Slovenija), Nenad Veličković i Muharem Bazdulj (Bosna i Hercegovina), Đerđ Serbhorvat (Mađarska), kao i Aleksandar Prokopiev (Makedonija).

Priče u ovoj knjizi nastale su tokom boravka ovih pisaca u Mokrinu u septembru prošle godine u Rezidencijalnom programu za pisce Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu. Izabrani pisci su, na poziv Gojka Božovića i Srđana V. Tešina, priređivača knjige “Kuća na Ravnom Bregu” i autora projekta ovog Rezidencijalnog programa, na zadatu temu kuća napisali po jednu priču koje su se u ovoj zajedničkoj knjizi sklopile u zanimljivu i promišljenu celinu.

Boraveći u Kući na Ravnom Bregu u Mokrinu, ovih sedam pisaca napisali su uzbudljivu knjigu o kući kao prostoru intime i jedinstvenog osećanja mesta i vremena, kao mestu događaja, nekada sasvim neočekivanih i nepredvidljivih, kao izvoru osnovnog iskustva u širem prostoru sveta, kao stajnoj tački iz koje se može sagledati i razumeti sav okolni svet.

Polazeći od zajedničke i zadate teme, ovi pisci su se potom upustili u oživljavanje kuće detinjstva, kuće uspomena, nekih od stvarnih kuća iščezlih u građanskim ratovima devedesetih, i, naravno, kuće u kojoj se, jedino i neponovljivo, oblikuju prostor intime i intima prostora.

Ključni cilj Rezidencijalnog programa Kuća na Ravnom Bregu jeste prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje kreativnog i književnog potencijala književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi, potom promovisanje književne i kulturne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, ali i oblikovanje ovog rezidencijalnog boravka u domaćim i u međunarodnom okvirima kao prepoznatljive tačke kreativnosti i važnog dela evropske kulturne mreže rezidencijalnih boravaka.

Kuća na Ravnom Bregu osmišljena je u saradnji Izdavačke kuće Arhipelag i preduzeća Tera Panonica. Pokretanje rezidencijalnog boravka značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu predstavlja početak kontinuiranog rada Terra Panonica na organizovanju rezidencijalnih boravaka umetnika iz različitih oblasti.

Izabrani pisci u Kući na Ravnom Bregu, pored rada na svojim novim rukopisima, treba da napišu po jednu priču na zadatu temu. Na taj način, svake godine će u Kući na Ravnom Bregu nastajati po jedna knjiga, a vremenom će od toga nastati čitava biblioteka knjiga posvećenih važnim temama modernog doba. Ovo je prva knjiga iz te zamišljene biblioteke koja će nastajati u narednim godinama, saopšteno je u Arhipelagu.

Podelite sa prijateljima:
Share

One Comment on ““Kuća na ravnom bregu” – Sedam u jedan”

Comments are closed.