Kuća na nasipu : saga o porodici Kazadio u izdanju Derete

Izdavačka kuća Dereta objavila je roman “Kuća na nasipu” Danijele Raimondi. Knjigu je sa italijanskog prevela Gordana Subotić. Saga o porodici raspliće se kroz dva stoleća, obuhvatajući i ključne istorijske događaje u Italiji, od revolucionarnih pokreta koji su ishodovali ujedinjenjem do „olovnih godina“ prošlog veka.

Kuća na nasipu

Porodica Kazadio odvajkada živi u selu Stelata, na razmeđi Lombardije, Emilije Romanje i Veneta. Kazadiovi su jednostavni, dobrostojeći i vredni ljudi.

Međutim, početkom XIX veka, jedan ciganski karavan zaustavlja se u ovom seocu na reci Po, i žitelji Stelate su preplašeni, ali i opčinjeni tim čudnovatim svetom boja i nesvakidašnjih običaja. Đakomo, stidljiv i setan naslednik Kazadiovih, zaljubiće se u jednu od njih, prelepu Ciganku divljeg pogleda, Violku Tosku, i tako začeti naraštaje nemirnih i strastvenih ljudi. Otad se svi potomci ove porodice dele na plavooke i plavokose sanjare koji su povukli na Đakoma, i na crnooke i crnokose vidovite naslednike Violkinih veština. Od Akila, rešenog da izmeri težinu udaha, do Edviđe, koja igra briškule sa čukundedom usnulim pre dva stoleća; od Adele, koja je u potrazi za mužem stigla čak do Brazila, i njene sestre Neve, koja kad je srećna, oko sebe širi opojne mirise, Kazadiovi žive rastrgnuti između nezaustavljive želje da se suprotstave sudbini i opasnog običaja da slede svoje snove. Svako svoj izbor do kraja sprovodi, bilo da je reč o ljubavi ili pobuni, o gladi za pravdom ili volji da se promeni svet. Ali pre svega prkose strašnom proročanstvu koje su jedne olujne noći Violki otkrile tarot karte…

Ova porodična saga miriše na magični realizam i seljačku konkretnost, na velike istorijske, ali i intimne događaje, mučne bolove i svakodnevne male pobede, ali pre svega na velike snove. La stampa

Saga o porodici koja se raspliće kroz dva stoleća, obuhvatajući i ključne istorijske događaje u Italiji, od revolucionarnih pokreta koji su ishodovali ujedinjenjem do „olovnih godina“ prošlog veka.


Danijela Raimondi je rođena u okolini Mantove, a veći deo života provela je u Engleskoj. Diplomirala je hispanoameričku književnost na Kraljevskom koledžu u Londonu, gde je i magistrirala.

Recenzija knjige: „Je li život zaista samo ovo?“: dvojezična bunila Euridisi Guzmao

Do objavljivanja romana Kuća na nasipu pisala je uglavnom poeziju, za koju je osvojila mnoge književne nagrade u Italiji, a 2012. je predstavljala svoju zemlju na pesničkom nadmetanju European Poetry Tournament u Sloveniji, gde je osvojila Nagradu publike. Kuća na nasipu njen je prvi roman. Živi na relaciji London–Sardinija.

Podelite sa prijateljima:
Share