KROKODIL Goes Global – 8. izdanje književnog festivala Krokodil

Krokodil-2016-Plakat-KONACNI

Osmo izdanje književnog festivala Krokodil pod nazivom “KROKODIL na putu oko sveta” (KROKODIL Goes Global) održaće se u petak i subotu 24. i 25. juna na prostoru otvorenog amfiteatra ispred Muzeja istorije Jugoslavije (Botićeva 6, Dedinje) i 27. juna u Pozorištu lutaka u Nišu.

Festival KROKODIL će i ove godine nastaviti tradiciju smenjivanja javnih čitanja sa sofa-intervjuima – razgovorima na sceni koju je ustanovio pre tri godine. Razgovor predstavnika regionalnih inicijativa poput Ne davimo Beograd (SRB), Šarena revolucija (MK) i dr. pod nazivom „Skup. Protest! Revolucija?“ činiće mešavinu uzbudljivih diskusija i živih čitanja nekih od najpoznatijih regionalnih pisaca kao što je Svetislav Basara, ali i ugledna istoričarka Dubravka Stojanović te svakako najkontraverzniji hrvatski pozorišni reditelj danas Oliver Frljić.

Regionalna priroda festivala KROKODIL reflektuje se i u izboru autora, te će se beogradskoj publici predstaviti Rumena Bužarovska iz Makedonije, dansko/bosansko-hercegovačka literarna senzacija Alen Mešković, ovogodišnja dobitnica Evropske nagrade za književnost Tanja Stupar Trifunović (BiH), dok će voditeljski dvojac biti Kruno Lokotar i Ivan Bevc.

Pred beogradskom publikom čitaće autor, novinar i putopisac Pedro Roza Mendeš (Portugalija), Srđan Srdić (Srbija) kao i gost Krokodilove rezidencije za pisce mladi pisac iz Češke Štjepan Kučera.

Sofa-intervjui i čitanja biće dinamično uvezani živim nastupom popularne beogradske avangardne kabaretske atrakcije Ah, Ahilej osnovane 1999. godine kada nastaje njihov debi album “Super život”. Na ovogodišnjem festivalu Ah, Ahilej predstaviće nov projekat – CD “Kapetane, brate”, uz seriju duhovitih skaski objedinjenih pod naslovom “Opšte mesto”, u izvedbi Đorđa Brankovića koja je već dosegla kult status na Youtubeu i društvenim mrežama.

Ove godine KROKODIL takođe udružuje snage s književnom mrežom CROWD na tromesečnoj književnoj turneji OMNIBUS koja predstavlja preko 100 pisaca iz više od 20 zemalja Evrope i Azije. Književna turneja OMNIBUS predstavlja autobusko putovanje kroz evropske kutke, od sela do uzburkanih megalopolisa, i prenosi Novu evropsku književnost UŽIVO kroz dubinski dijalog između pisaca, lokalne publike i književnih scena ”od Finske do obala Kipra, na međunarodnim festivalskim scenama, u betonskim džunglama velikih gradova i napuštenim planinskim kolibama…”

KROKODIL će na dve stanice ove turneje u Srbiji, u Beogradu i Nišu, predstaviti 14 savremenih evropskih autora iz zemalja kao što su Kipar, Jermenija, Nemačka, Grčka, Finska, Velika Britanija, Holandija itd.

Posebnu draž festivala predstavljaju debate koje će se održati 24. i 25. juna u UK Parobrod (Kapetan-Mišina 6a), a u okviru kojih će učesnici potražiti odgovore na pitanja književnog aktivizma i uticaja ideologije i politike u postjugoslovenskoj umetnosti.

U ponedeljak 27. juna, u dvorani Pozorišta lutaka u Nišu održaćemo treće veče ovogodišnjeg Krokodila. Pred niškom publikom predstavićemo neke od najboljih elemenata beogradskog programa. S nama će u Niš putovati Svetislav Basara, Rumena Bužarovska, Vladimir Tabašević, ali i sedam inostranih pisaca koji u okviru projekta “Omnibus” od Beograda nastavljaju prema Sofiji.

Drugu godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter, koji ove godine KROKODIL uključuje u projekat “Produži život” sa ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano šest letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće sto dvadeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.

Više informacija o ovogodišnjem programu možete pročitati na >> zvaničnoj stranici festivala.

Podelite sa prijateljima:
Share