Kratke priče o muškarcima Milana Todorova

Milan-Todorov-Ne-mogu-ovde-naslovnaNova knjiga priča poznatog pripovedača i satiričara Milana Todorova “Ne mogu ovde da dočekam jutro”, koja je nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo, donosi kratke priče o muškarcima.

Priče u knjizi “Ne mogu ovde da dočekam jutro” iznijansirano i sugestivno pripovedaju o sredovečnom iskustvu junaka na osetljivoj granici između vremena koje je prošlo i neizvesnog vremena koje stiže, između propuštenih prilika i nesigurnih mogućnosti, između zgasnute ljubavi i izazove urbane usamljenosti.

Todorov neobično vešto pripoveda o sredovečnim muškarcima koji se u modernom gradskom okruženju suočavaju sa iskušenjima ljubavi i usamljenosti. U njihovom iskustvu ljubav ostaje kratkotrajna, privremena i nestalna, ili pak u potpunosti nedosegnuta, dok je usamljenost osećanje koje se stalno umeće u činjenice njihovog života.

Slavni stih Miloša Crnjanskog „Tužno je biti muško“ doživeo je u pričama Milana Todorova iz knjige “Ne mogu ovde da dočekam jutro” moderni odjek i uzbudljivo pripovedačko preispitivanje.

Gotovo u svakoj priči neko od sredovečnih muških junaka pokušava da utvrdi da li je moguće da vlastiti život počne iznova, sa iskustvom koje je nataloženo u međuvremenu, ma koliko, po pravilu, bilo obeleženo gubitništvom. Ili da opet prepozna iskustvo ljubavi kao odbranu od ispražnjenosti života i slutnje kraja.

Otuda su nove priče Milana Todorova u znaku potrage za ljubavlju kao za potraga za istinskim životnim smislom.

Milan-Todorov-Ne-mogu-ovde

Milan Todorov, pripovedač i satiričar, objavio je nekoliko knjiga kratkih satiričnih priča, aforizama i satirične poezije. Napisao je više radio drama i pozorišnih kabarea. Zastupljen je u najznačajnijim domaćim i u mnogim svetskim antologijama satire. Živi i radi u Petrovaradinu.

Priče iz knjige “Ne mogu ovde da dočekam jutro” predstavljaju reprezentativan izbor njegovih priča nastajalih u poslednjoj deceniji.

Podelite sa prijateljima:
Share