Konstantina i njeni paukovi: roman za mlade u izdanju Heliksa

Roman Konstantina i njeni paukovi, grčke autorke Alki Zei Izdavačka kuća Heliks je objavila u okviru projekta Kreativno putovanje: odredište Evropa. Iako pripada žanru omladinske književnosti (YA – young adult), roman Konstantina i njeni paukovi prirodno se uklopio u projekat zbog motiva koji se prepoznaju kroz sva dela ove edicije: pre svega otuđenost i usamljenost. Knjigu je sa grčkog prevela Irena Bogdanović.

Grčka je tokom 20. veka prošla kroz posebno teške periode, od nemačke okupacije preko građanskog rata do vojne diktature. Alki Zei (1925–2020), senzibilna i angažovana književnica veliki deo života je provela u izgnanstvu, u Italiji, Rusiji i Francuskoj, jer je kao studentkinja bila član pokreta otpora protiv nemačkih okupatora. Osim što je bila politički angažovana, ona je svoj život posvetila mladima, pišući literaturu upravo za njih. Svoje detinjstvo na ostrvu Samos opisala je u međunarodno priznatom omladinskom romanu Divlja mačka pod staklom. Živopisnu biografiju, kakvu je imala kao izgnanica i avanturista, opisala je u jedinom romanu koji je napisala „za odrasle“, Ahilove verenice.

Konstantina i njeni paukovi

U romanu Konstantina i njeni paukovi koji objavljuje Izdavačka kuća Heliks, u prevodu Irene Bogdanović, Alki Zei je pokušala da kroz prikaz dve generacije ukaže na značajno pomeranje percepcije istorije i sadašnjosti. Konstantina i njena baka, očeva majka, koju ona zove Farmur (danski naziv za baku) predstavnice su tih dijametralno različitih generacija. Od samog Tininog rođenja među njima je vladala netrpeljivost. Baka je uvek govorila da se Tina rodila obavijena paukovom mrežom, i da je ličila na „lešić“. Za razliku od Tine, njena rođaka Venecija, plavokosa, s „prozirnim očima koje gledaju u nigdinu“ (motiv koji se provlači kroz roman na nekoliko mesta, kao upečatljiv opis određenog tipa ličnosti), bila je bakina miljenica. No, nažalost, ona je preminula i ostala zauvek jedina koju baka voli.

„Baba se zove Isimini i želja mog oca je bila da se i ja tako zovem. Ali ona za to nije htela ni da čuje. Bila je uverena da ću umreti i nije htela da joj se ime tako uzaludno troši… Baba me nije volela, a ni ja nju. Samo je jedno dete obožavala, moju rođaku Veneciju.“

Splet okolnosti Tininog života doveo je u situaciju da živi sama s bakom, koja je nije volela, koja je nije čuvala u detinjstvu i s kojom se nikako i nikada neće složiti. Nakon nekoliko burnih godina koje su uključivale preseljenje u Nemačku (što baka nikako nije mogla da oprosti, videvši to kao veleizdaju), razvod roditelja i hronični bronhitis, Tina je bila prisiljena da se vrati na Kipseli i provede godinu dana sa svojom Farmur.

U saradnji sa IK Heliks čitaocima portala Sinhro.rs poklanjamo četiri primerka romana Konstantina i njeni paukovi!
Ako želite da učestvujete u igri i možda baš vi dobijete knjigu, potrebno je da nam u komentaru ispod ovog teksta napišete koja vam je omiljena knjiga za mlade ili dečja knjiga – ona koju biste preporučili drugima, ili je ponovo pročitali.
Četiri dobitnika ćemo odrediti slučajnim izborom na Svetski dan knjige, u petak 23. aprila, uveče.

Hronološki izmešan, ovaj roman naizmenično prikazuje zbivanja u Nemačkoj i zbivanja u okviru godine provedene s bakom. Ali okosnicu sižea svakako čini ta ključna godina. U njoj je prikazana bakina opsesivnost periodom okupacije i njena nemogućnost da razume bilo šta izvan ratnog konteksta. Deda Konstantin se uvek prikazuje kao junak kojeg su zarobili Nemci, a hrabra baka ga je izbavila. Lik Tinine bake upotpunjuju tri njene prijateljice iz zatvora. Tri Aspazije, kako ih Tina naziva. One su duhovite, saosećajne, simpatične. Podsećaju gotovo na tri vile iz bajke o uspavanoj lepotici. One su neizostavni deo bakinog portreta, njena senka i odraz.

Alki Zei piše o tinejdžerima, za tinejdžere, i njena je proza stilski uobličena tako da je upravo omladina razume i prihvati. Međutim, kroz njenu prozu odrasli umnogome mogu bolje razumeti adolescente i uživati u laganom i tečnom stilu ovog romana. Ona sa mnogo razumevanja i empatije piše o savremenim problemima s kojima se mladi suočavaju. A jedan od ključnih je svakako upotreba droge. Tina, i ne znajući u šta se upušta, uzima od poznanika plavu pilulu, i okriva jedan sasvim novi svet.

Tina jeste upletena u mrežu, kako se metaforično i kaže na samom početku knjige. Ali mreža koju ona nosi na sebi nije paukova, već je to mreža konfuznih osećanja, zamršenih emocija, besa, zbunjenosti, laži i krađe, odrastanja i sukobljavanja sa onime što ona jeste i onime što bi želela da bude.

Vrednost ovog romana nije samo u aktuelnoj temi kojom se bavi, već i u načinu obrade te problematične teme. Autorka ne osuđuje, nema predrasude i ne pravi od teške teme tabu, već joj pristupa sa stanovišta glavne junakinje i pokušava upravo odraslima da približi osećanja i motive mladih koji se upletu u ovu nemilosrdnu mrežu.

Pandan Alki Zei ne može se tako lako naći u savremenoj evropskoj literaturi za mlade. Svakako je ne smeju prenebregnuti ni roditelji adolescenata. Njen dugogodišnji rad i posvećenost pozivu nagrađeni su nagradom za životno delo Atinske akademije, kao i počasnim doktoratom koji joj je dodelio Univerzitet Aristotel u Solunu.

Autor: Vanja Panić

Cilj projekta Kreativno putovanje: odredište Evropa, u okviru koga je roman Konstantina i njeni paukovi objavljen, je povećanje raznovrsnosti savremene evropske književnosti i interkulturalnog dijaloga između različitih evropskih koordinata kroz žanrovsku i lingvističku raznolikost odabranih knjiga. Čitaoci se sa idejama projekta upoznaju kroz poeziju i prozu, romane, zbirke priča, a ovog puta i kroz romane za omladinu (young adult). Raznolikost žanrova, a u okviru toga i stilova, nimalo nije razbila koherentnost ideje ove edicije: podizanje svesti i podsticanje dijaloga o negativnim efektima tranzicije, o otuđenju kao posledici tehnološkog razvoje, o redefinisanju položaja žena i ulozi porodice. 

EDIT: Hvala svima koji su učestvovali! Knjige su dobili čitaoci koji su ostavili 2. 7. 9. i 25. komentar. Pratite nas i dalje. Svaka knjiga ima dve priče 😉 

Podelite sa prijateljima:
Share

27 Comments on “Konstantina i njeni paukovi: roman za mlade u izdanju Heliksa”

  1. Od svih knjiga koje sam do sada pročitala, najmiliji mi je serijal “Severna kapija”, autora Danijela Jovanovića. Serijal ima četiri knjige i fantastičan je. Svima ih preporučujem.

  2. Мали принц- Антоан се Сент Егзипери

Comments are closed.