Konkurs za dodelu književne nagrade MAK DIZDAR

Festival kulture “Slovo Gorčina” je objavio konkurs za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku/mladoj pjesnikinji u 2022. godini.

Pravo učešća na konkursu/natječaju imaju autori i autorice do 35 godina starosti koji pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku i nemaju objavljenu zbirku pjesama.

Rukopisi trebaju predstavljati spisateljsku cjelinu, pogodnu za objavljivanje u formi samostalne zbirke pjesama. Izuzev navedenog, obim zbirke nije relevantan kriterij.

Nagrade:

  • Prva nagrada: € 500, statueta Gorčina i objavljivanje nagrađene zbirke pjesama u partnerstvu za izdavačkom kućom Buybook iz Sarajeva;
  • Druga nagrada: € 250
  • Treća nagrada: € 150

Rukopisi se dostavljaju elektronskim putem, u .pdf formatu, učitavanjem dokumenta u elektronski obrazac objavljen na web stranici festivala Slovo Gorčina odnosno na linku https://bit.ly/3P0Odzb.

Osim rukopisa, u ponuđeni elektronski obrazac se upisuju lični i kontakt podaci autora/autorice. Ovi podaci ne smiju biti navedeni u rukopisu. Uspješna prijava bit će potvrđena automatskom porukom na Vašu e-mail adresu (provjeriti sve foldere e-mail sandučića).

Rok za dostavu je 5. juni/lipanj 2022. godine.

Proglašenje pobjednika konkursa/natječaja i dodjela nagrade “Mak Dizdar” održat će se u sklopu festivala, 29. jula/srpnja 2022. godine. Autori najboljih 10 rukopisa će biti pozvani da budu gosti festivala i učestvuju u brojnim književnim i drugim festivalskim programima, saopštio je Upravni odbor Festivala kulture Slovo Gorčina.

Podelite sa prijateljima:
Share