KONKURS za decu: MALE LUDOSTI – velike mudrosti!

Bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI (u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i UG BUDI) poziva sve obrazovne i kulturne institucije, organizacije i decu od 5 do 15 godina, iz zemlje i inostranstva, da pošalju svoje radove na temu: MALE LUDOSTI – velike mudrosti.

KONKURS za decu

Konkurs je otvoren do 31. marta 2021. godine.

Mnoga remek dela i naučna otkrića nastala su od luckastih ideja. One dolaze tiho, neočekivano i obuzimaju celo biće. Iako na početku deluju kao ludost, iz njih se razvijaju najveće mudrosti i lepote ovoga sveta. Pozivamo decu da sa nama podele njihove najsmelije ideje!

BUDI, odnosno Bijenale umetničkog dečjeg izraza, jeste međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi BUDI su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera staromodnih institucija, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

ITALIJA – Kolevka kulture i umetnosti

Tema 9. BUDI festivala „Male ludosti – velike mudrosti“, inspirisana je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu „Pinokijem“. Karlo Klodi, novinar, poslao je uredniku novina u Rimu nekoliko kratkih epizoda o životu drvenog lutka i njegovim malim ludostima. Po objavljivanju 1881. godine, avanture Pinokija su pridobile simpatije mališana i postigle veliki uspeh. Kasnije je ovaj lik pretočen i u filmove, crtane filmove i predstave, stripove, knjige, ilustracije i stekao je planetarnu popularnost. Inspirisao je i generacije budućih umetnika, a nas, 140 godina od njegovog rođenja, da odaberemo Italiju kao zemlju gosta domaćina predstojećeg festivala, u saradnji sa Ambasadom Italije i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Međunarodni konkurs za decu od 5 do 15 godina otvoren je do 31. marta 2021. godine u više kategorija:

 • Vizuelna umetnost: Njuh za dobre stvari
  Nacrtaj, ilustruj, napravi maketu, video ili snimi film
 • Film i pozorište: Oživljeni lutak
  Osmisli i snimi film, pozorišnu predstavu, plesnu tačku ili performans
 • Književnost: Male ludosti
  Napiši nam pesmu, bajku, strip ili priču
 • Ekologija/Inovacija/Eksperiment: BUDI Kreativac
  Osmisli naučnofantastični eksperiment ili izum (crtež/video/maketa) ili ekološku akciju (ideja/prezentacija/video).

Radove dostaviti poštom ili lično na adresu:
Kulturni centar Pančeva
Vojvode Živojina Mišića 4
26000 Pančevo, Srbija
ili elektronskom poštom na adresu: budikonkurs@gmail.com, s naznakom: „Za 9. BUDI konkurs”.

Uz svaki rad neophodno je dostaviti: ime i prezime autora, godinu rođenja, naziv škole ili organizacije, poštansku i e-mail adresu, kao i kontakt telefon.

Autor/ka i/ili podnosilac prijave na Konkurs 9. BUDI festivala može učestvovati s više radova i u okviru različitih kategorija.

 • U kategorijama vizuelna umetnost i ekologija/inovacija/eksperiment, konkurs je otvoren za individualne autore i grupe. Dostavljeni radovi moraju biti propisno obeleženi (podaci o autorima i kontakt osobi), upakovani i zaštićeni ukoliko su lomljivi. Ne smeju se savijati ili uramljivati. Oštećene ili neuredno realizovane radove žiri neće uzimati u obzir prilikom nagrađivanja, niti izlagati publici. Radovi se ne vraćaju! Video radove poslati po istom principu kao i filmove.
 • U kategorijama film i predstava, konkurs je otvoren za individualne autore, neformalne grupe, dramske školske sekcije, filmske i dramske studije. Filmove i snimke predstava i performansa (maksimalno trajanje 20 minuta) postaviti na „YouTube” (ili druge slične platforme) i poslati link putem mejla, zajedno sa podacima o autorima i učesnicima, i kontakt osobom.
 • U kategoriji književnost, radove dostaviti mejlom sa podacima o autoru i kontakt osobi.

Učešćem na Konkursu autori su saglasni da se njihovi radovi mogu reprodukovati i koristiti za promociju festivala.

O kvalitetu radova odlučivaće stručni žiri. Odabrani radovi će biti uvršteni u zvaničan program 9. BUDI festivala. Dodela nagrada i priznanja učesnicima i mentorima biće upriličena na specijalnoj svečanosti tokom BUDI festivala, koji će biti održan od 15. maja do 15. juna u Pančevu.

Više informacija o konkursu na >> sajtu Kulturnog centra Pančevo.

Podelite sa prijateljima:
Share