KONKURS ZA 12. MikroFAF – Limbo Edition

MikroFAF i u 2021. godini otvara prostor za sve koje interesuje film, a naročito one koji stvaraju u ograničenim uslovima. MikroFAF kroz raznovrsne programe promoviše umetničke slobode, fokusirajući se na nezavisnost, gerilski film, inovativnost, amaterizam, art brut, low-fi, eksperimentalne forme i samoorganizovanost u stvaralaštvu.

film

Zbog i dalje prisutne pandemije, 2021. lebdi između neizvesnosti i povratka u normalu. Između dve jasne situacije postoji jedan nedefinisan prelaz u kome se sada nalazimo – kao kad nisi još leptir, ali nisi više ni gusenica. Prošle godine je verovatno većina stanovnika naše planete očekivali da će se do sada vratiti u ono vreme „kao pre“… Međutim, ova godina je čudna. Vlada Neizvesnost. Niti smo pobedili pandemiju i opet se slobodno krećemo, niti smo baš u onom paklu kad snuzujemo svoj život na svakih par nedelja kao donedavno. Globalno, nekako smo između. U limbu.

Sve što radimo, smišljamo, ili planiramo, nekako je polovično. Ni tamo, ni vamo. Nije baš da smo u Danteovom paklu, ali ni to njegovo predvorje još nismo napustili. Cele nacije i civilizacije mogu da se zateknu u takvom limbu. Naši skromni životi takođe. Između svetova koji se susreću i dodiruju postoje ulazne kapije, na kojima se postavljaju mnoga pitanja. Na koja pitanja se traže odgovori u vašem limbu? Šta se u vašem svetu menja i u kom pravcu? Šta osećate prema tome i kako s tim izlazite na kraj?

Vaše filmske odgovore pošaljite nam preko FilmFreeWay platforme do 5. septembra.

A onda se već okupljamo, u nekoj od OFF ili ON realnosti, na jesen!

Kategorije za koje možete prijaviti svoje filmove

Kratki uradi-sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film. Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju uradi-sam kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Limb. Fokus ove kategorije je na filmovima koji se bavi dogovorima na pitanja kakav je kreativni proces umetnika dok je u limbu. Emotivnom, umetničkom, telesnom, socijalnom, duševnom, globalnom. Kako je to kad delimo vreme na pre i posle 2021, kad nešto što je nekad bilo normalno sad zovemo offline aktivnostima. Možda je limb zapravo zlatna sredina, balans, nedefinisano stanje u kome može da se živi i kreira sretno? Ili zapravo predstavlja noćnu moru iz koje umetnik ne može da se probudi, a svestan je da sanja.

Juniorski film. Kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.
 

Propozicije konkursa za 12. MikroFAF

1. Rok za dostavljanje filmova je 5. septembar 2021.

2. Prihvatljivo trajanje filma je do 15 minuta.

3. Maksimalan broj radova po autoru je 3.

4. Ne postoje ograničenja u odnosu na zemlju porekla autora ili filma.

5. Autor obavezno treba da naznači za koju kategorija prijavljuje film:

  • Uradi sam film – regionalna selekcija
  • Uradi sam film – međunarodna selekcija
  • Nezavisni film– regionalna selekcija
  • Nezavisni film – međunarodna selekcija
  • Limb specijalna kategorija 2021.
  • Juniorski film

6. Filmovi koji nisu na srpskohrvatskom ili engleskom jeziku, moraju imati prevod (na jedan od ova dva pomenuta jezika).

7. Prijava se vrši putem FilmFreeway platforme, a autori iz Eks-Ju zemalja mogu poslati svoje filmove i elektronskim putem (ukoliko nemaju nalog na FFW platformi), podizanjem filma na neki od sajtova za deljenje velikih fajlova (Wetransfer, DropBox, SendSpace, Yousendit, FileConvoy i sl.) i slanjem podataka na e-mail festivala mikro.faf@gmail.com. Podaci koje je neophodno dostaviti su: naziv filma kategorija za koju se prijavljuje, ime i prezime autora, godina i zemlja produkcije, kratak opis (maksimalno 500 reči) i trajanje filma, kratka biografija autora (maksimalno 500 reči), kontakt telefon i e-mail autora. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Napomene: Jednom prijavljen film nije moguće odjaviti; festival zadržava pravo na prikazivanje filma više puta kao deo selekcije svojih godišnjih programa, kao i na korišćenje isečaka ili fotografija iz filma u promotivne svrhe.

12. MikroFAF organizuje Satibara iz Beograda uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS. Za sve detalje, posetite: www.satibara.com

Podelite sa prijateljima:
Share