Konkurs „Slaviša Nikolin Živković“ za najbolji književni rukopis

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša i Grad Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom svake godine od 30. oktobra do 30. novembra raspisuju Konkurs za gradsku književnu nagradu „Slaviša Nikolin Živković“ za najbolji književni rukopis napisan na srpskom jeziku.

Konkurs „Slaviša Nikolin Živković“
Slaviša Nikolin Živković

Književni stvaraoci iz Srbije i inostranstva mogu da konkurišu slanjem neobjavljenog književnog rukopisa, obima knjige proze, poezije ili drame u elektronskoj formi, putem imejl adrese Društva:  
konkurs@drustvoknjizevnika.com

Književni rukopis mora da bude napisan na srpskom jeziku, podrazumavano na bilo kojem od narečja jezika. Dokument slati isključivo u Vord formatu na ćiriličnom pismu. Poželjno je da taj isti dokument sadrži i kontakt podatake, biografiju sa fotografijom i bibliografskim podacima autora.

Ova književna nagrada čuva uspomenu na pisca čije ime nosi i njegovu književnu zaostavštinu, a od 2019. godine odlukom Skupštine Grada Niša postaje zvanična gradska književna nagrada. Sastoji se od povelje i objavljene knjige laureata.

Nakon prethodno objavljenog šireg i užeg izbora rukopisa, ime dobitnika nagrade biće objavljeno 3. aprila 2024. godine na datum kad je rođen Slaviša Nikolin Živković.

Pojedini delovi iz prispelih, a nenagrađenih rukopisa, predlogom žirija i uz pristanak stvaraoca, mogu biti objavljeni u književnoj periodici.

Dosadašnji laureati ove književne nagrade su Zoran Pešić Sigma, Stana Dinić Skočajić, Miloš Grozdanović, Dragan J. Ristić, Vukosav Delibašić i Nikola Pantić za rukopis „Na putu do čoveka“, novi roman koji će Društvo književnika predstaviti do kraja 2023. godine na svečanosti u Nišu, prilikom uručenja Nagrade Slaviša Nikolin Živković za prethodnu godinu.

Podelite sa prijateljima:
Share