Konkurs ACO ŠOPOV za poeziju i esej

Povodom stogodišnjice od rođenja Ace Šopova, udruženje Makedonium raspisuje Literarni konkurs za esej ili pesmu inspirisane likom i delom Ace Šopova.

Aco Šopov

Esej i najviše tri pesme koji se šalju na konkurs, treba da budu napisani na makedonskom ili srpskom jeziku, makedonskom ili srpskom ćirilicom.

Pesme i eseji ne smeju biti do sada objavljeni, a konkurs je namenjen autorima iz Srbije i zemalja regiona.

Esej odnosno pesme se dostavljaju elektronskim putem na mejl adresu udruženja: makedonium.belgrad@gmail.com sa naznakom Za literarni konkurs uz ime i prezime učesnika.

Radove slati najkasnije do 31. jula 2023. godine.

Izabrani radovi će biti objavljeni u dvojezičnoj knjizi SRMA za Acu Šopova koja će biti promovisana na Sajmu knjiga u Beogradu, a na promociju će biti pozvani svi zastupljeni autori.


Aco Šopov (1923-1982) je bio poznati makedonski pesnik, romanopisac, esejista i prevodilac. Šopov je objavio osam zbirki poezije, uključujući “Miris na kamfor” (1952), “Pesni” (1958) i “Rečnik za neprilagođene” (1970).

Njegova poezija karakteriše mitsko, magično i nadrealističko ujednačenje koje je često inspirisano makedonskim folklornim i istorijskim nasleđem. Njegove pesme se često karakterišu nadrealističkim elementima i izrazitim poetskim slikama, a bave se temama kao što su ljubav, priroda, društvo i filozofija.

Šopov je takođe bio priznat kao prevodilac, a preveo je dela mnogih svetskih pesnika na makedonski, uključujući Šekspira, Nerudu, Gorkog, Lorku i mnoge druge. On je takođe napisao tri romana i niz eseja o književnosti i umetnosti. Danas se smatra jednim od najvažnijih makedonskih pesnika 20. veka.

Podelite sa prijateljima:
Share