Konferencija Srpskog PEN centra – Evropa: 30 godina posle pada Berlinskog zida

pad Berlinskog zida

Regionalna konferencija Srpskog PEN centra Evropa: 30 godina posle pada Berlinskog zida održaće se u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu od 3. do 5. decembra.

Učesnici Regionalne konferencije Srpskog PEN centra Evropa: 30 godina posle pada Berlinskog zida razmotriće iz različitih perspektiva društvene, kulturne i političke prilike na evropskom kontinentu trideset godina posle događaja koji je snažno uticao na savremenu evropsku mapu i kulturu, društvo i politiku.

Pad Berlinskog zida označio je novo poglavlje evropske istorije. Najveći deo evropskih društava stupio je na tle parlamentarne demokratije, što je temeljno promenilo društveni i kulturni pejsaž ovih društava. Trideset godina posle pada Berlinskog zida evropske integracije su usporene, a različite krize – od ekonomskih do kriza izazvanih talasom populizma – prete stvaranjem novih stvarnih ili političkih zidova. To je kontekst u kome se organizuje konferencija Evropa: 30 godina od pada Berlinskog zida čiji je cilj da razmotri sadašnji evropski društveni trenutak, s posebnim osvrtom na pitanja Zapadnog Balkana.

Učesnici konferencije su poznati pisci, kritičari, politikolozi i sociolozi iz Srbije, Srednje i Istočne Evrope. Regionalni karakter konferencije pogodan je kontekst za razmatranje i razumevanje različitih okolnosti koje su nastupile posle pada Berlinskog zida, kao i najvažnijih narativa u današnjoj evropskoj društvenoj, kulturnoj i političkoj stvarnosti. Konferencija nastaje kao deo višegodišnjih nastojanja Srpskog PEN centra da sličnim međunarodnim konferencijama i panelima otvara značajne savremene teme u našem društvu.

Kao što pad Berlinskog zida u trenutku u kome se desio nije izazvao reakcije u našem društvu kakve je izazvao u najvećem delu Evrope, tako ni danas, trideset godina posle tog istorijskog događaja, u našoj javnosti nije bilo dovoljno rasprava o posledicama pada Berlinskog zida, niti o evropskim okolnostima u sasvim savremenom kontekstu.

Regionalna konferencija Srpskog PEN centra Evropa: 30 godina posle pada Berlinskog zida započeće književnom večeri učesnika u čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu (Dunavska 1) u utorak 3. decembra s početkom u 19 časova. Na ovoj književnoj večeri učestvuju: Tone Peršak, Kristijan Eker, Elizabet Čičeri-Ronaj, Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Vladimir Kopicl, Laslo Blašković, Mihal Ramač, Srđan V. Tešin, Duško Lopandić i Gojko Božović.

Radni deo regionalne konferencije Srpskog PEN centra Evropa: 30 godina posle pada Berlinskog zida otvoriće se panelom 4. decembra u 11 časova u konferencijskoj sali hotela „Dunav“ u Sremskim Karlovcima, gde će se održati i ostali paneli konferencije 4. i. 5. decembra. Učesnici konferencije su: Tone Peršak (Slovenija), Entela Kasu (Albanija), Kristijan Eker (Italija), Elizabet Čičeri-Ronaj (Mađarska), Mihal Ramač, Teofil Pančić, Srđan V. Tešin, Vida Ognjenović, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić, Laslo Blašković, Vladimir Kopicl, Duško Lopandić, Vera Kopicl, Dragan Babić i Gojko Božović.

Podelite sa prijateljima:
Share