Konferencija Srpskog PEN centra: Esej između književnosti i društva

Regionalna konferencija Srpskog PEN centra Esej između književnosti i društva održaće se u Beški i Novom Sadu od 28. do 30. novembra.

Nastavljajući tradiciju da se Regionalna konferencija Srpskog PEN centra bavi književnim temama, a da u poslednjih desetak godina razmatra poziciju književnih žanrova u novim književnim, kulturnim, medijskim i tehnološkim okolnostima, ovogodišnja Konferencija posvećena je temi Esej između književnosti i društva.

U središtu pažnje učesnika Konferencije biće esej kao književni žanr, esej kao književni postupak i esej kao jedan od vitalno važnih preostalih oblika šireg javnog prisustva književnosti u javnosti i društvu. Pitanje eseja kao u mnogo čemu važnog i ekskluzivnog žanra posebno je aktuelna u okolnostima marginalizacije književnosti, nestanka književnih poetika, potiskivanja kritičkog mišljenja, kao i pojave novih medija u kojima su zastupljeni i pojedini žanrovi koji su potekli iz književnog eseja.

Učesnici Konferencije baviće se odnosom eseja i književne kritike, potom odnosom književnog i naučnog i filozofskog eseja. Naročita pažnja biće posvećena neprestano preobražavanim i često uticajnim formama u širokom rasponu od kolumne do bloga. Te forme ne skrivaju veze sa esejom kao književnim žanrom, ali vrlo često i odstupaju od njegovih zakonitosti, a dobile su široko javno prisustvo zahvaljujući novim medijima.

Hakan Jaman. Foto: Srpski PEN centar

Književno veče učesnika Regionalne konferencije Srpskog PEN centra održaće se u sredu 29. novembra s početkom u 19 časova na brodu Cepelin u Novom Sadu (Kej žrtava racije bb).

Učesnici Regionalne konferencije Srpskog PEN centra Esej između književnosti i društva su: Hakim Jakan (Turska), Vladimir Martinovski (Severna Makedonija), Milena Šmit (Slovenija), Vida Ognjenović, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Zoran Paunović, Vladislav Bajac, Vladimir Kopicl, Slobodan Tišma, Laslo Blašković, Radmila Gikić Petrović, Bratislav Milanović i Gojko Božović.

Podelite sa prijateljima:
Share