Konačna odluka o održavanju Sajma knjiga 1. oktobra

Ovogodišnji Beogradski sajam knjiga bi trebalo da bude održan od 24. do 31. oktobra, a konačnu odluku o tome da li će Sajam knjiga biti održan izdavači i posetioci će saznati do 1. oktobra.

Iako je prvobitni predlog Grada bio da Sajam knjiga bude održan polovinom septembra, izdavači nisu bili spremni da prihvate taj predlog, tražeći otkazivanje manifestacije ili pomeranje na narednu godinu. Ključni problem, kako su istakli krajem prošlog meseca predstavnici izdavača, jeste neizvesna pandemijska situacija, uz podsećanje da domaći i međunarodni zdravstveni autoriteti najavljuju novi talas pandemije na jesen.

izdavači

Zbog toga ocenili su da bi „loše organizovan i loše posećen Sajam knjiga, praćen epidemiološkim neizvesnostima i potencijalnim kriznim situacijama, bio mnogo gori za budućnost Sajma knjiga od odlaganja“. I dok su izdavači pokazali spremnost da se dodatno angažuju oko animacije da posetioci dođu u što većem broju „nisu u mogućnosti da preuzimaju na sebe nepotrebne zdravstvene, organizacione i finansijske rizike“.

Oni su zatražili da Grad Beograd pokrije troškove zakupa neuređenog sajamskog i reklamnog prostora (u iznosu od najmanje 50 odsto), da se cena ulaznica upola umanji u odnosu na postojeću cenu, potom jasnu garanciju nadležnih zdravstvenih vlasti za zdravstvenu bezbednost posetilaca i učesnika Sajma. Takođe, zatražili su da se konačna odluka o mogućnosti održavanja Sajma donese najkasnije do 1. oktobra, dodajući kako je prihvatljivo organizovanje manifestacije ukoliko broj posetilaca na „dnevnom nivou nije ograničen na manje od 10.000“.

U pismu u koje je Nova.rs imala uvid zatraženo je i da u Odbor sajma knjiga uđu tri predstavnika izdavača. To je obrazloženo time da predstavljaju čak četiri grupacije, sa više stotina članova čime bi „doprineli usaglašavanju i sprovođenju odluka bitnih za organizaciju i održavanje Sajma knjiga“.

Odbor Beogradskog sajma knjiga je u reakciji na zahteve izdavača odgovorio da je „prihvaćen njihov predlog da se 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 24. do 31. oktobra 2021. godine“.

Odbor Sajma je naveo da je Grad Beograd obezbedio subvenciju u iznosu od 13 miliona dinara koja okvirno pokriva 50 odsto troškova zakupa neizgrađenog prostora za sve učesnike, kao i da je „prihvaćen dodatni predlog da izdavači u Odboru Beogradskog sajma knjiga imaju tri predstavnika“.

„Prihvatanje našeg predloga da Grad Beograd delimično pokrije troškove zakupa neuređenog sajamskog prostora predstavlja uvažavanje okolnosti da poslovni model Sajma knjiga nije delotvoran u pandemijskim prilikama“, navodi se u pismu, uz konstataciju da to uvažavanje nije „u dovoljnoj meri“.

Odbor Sajma podsetio je da su nadležne zdravstvene vlasti „obavezne da obezbede zdravstvenu bezbednost posetilaca i učesnika Beogradskog sajma knjiga“ i naglasio da se „Grad Beograd i Sajam obavezuju da o mogućnosti održavanja Sajma knjiga pribave saglasnost nadležnih institucija i o tome obaveste izlagače do 1. oktobra ove godine“.

Međutim, kada je u pitanju umanjenje cene ulaznica Odbor Beogradskog sajma ne može da izađe u susret jer „budžet Beogradskog sajma knjiga ne može da izdrži smanjenje cena ulaznica i reklamnog prostora“.

Hrvatski izdavači ne dolaze na Sajam knjiga

Hrvatsko Ministarstvo za kulturu i medije podvrdilo je da njihovi izdavači neće nastupiti na Sajmu knjiga u Beogradu zbog epidemiološke situacije:

„S obzirom na to da je u ovom izuzetno nesigurnom razdoblju pandemije i različitih pristupa epidemiološkim merama u kontekstu događanja i okupljanja u pojedinim državama bilo teško planirati takve opsežne programe gostovanja, ni Zajednica izdavača i knjižara ni pojedinačni izdavač nisu tražili da Ministarstvo kulture i medija finansira nastupe na sajmovima u Frankfurtu ili Beogradu.”,  objavio je Večernji list.

Podelite sa prijateljima:
Share