KOLJAČEVA KĆI roman Janiva Ickoviča u izdanju Derete

Izdavačka kuća Dereta objavila je prevod romana Koljačeva kći Janiva Ickoviča. Epska istorijska avantura smeštena u Jevrejsku oblast poslednjih godina Ruskog carstva, Koljačeva kći predstavlja izvanredan roman koji je po mnogima spoj Violiniste na krovu i Kventina Tarantina.

Koljačeva kći

Sa reputacijom vilde chaya, divlje životinje, Fani Kajzman nije poput ostalih žena u Motalu, gradiću u Jevrejskoj oblasti gde se nikad ništa zanimljivo ne događa. Svakako nije kao njena lakoverna sestra Mende, čiji je muž Cvi-Majr pobegao u Minsk, ostavivši porodicu u nemaštini i očaju.

Još kao mlada devojka, Fani je osetila izuzetnu strast prema očevoj profesiji ritualnog koljača, mada ju je nerado podučavao, postala je veoma vešta s nožem. Iako je odavno napustila to neprikladno zanimanje – sada je mlekareva žena i majka petoro dece – Fani još uvek drži nož uz svoju desnu nogu. Što bi moglo biti od koristi kada, ne obazirući se na opasnosti sa kojima bi mogla da se susretne jedna Jevrejka koja sama putuje po Carskoj Rusiji, uz pomoć tajanstvenog onemelog čamdžije Ciceka Brešova, bivšeg vojnika neobične prošlosti, krene u potragu za zetom i pokuša da ga vrati kući.

Janiv Ickovič pretvara porodičnu dramu u komediju zabune koja će izazvati sukob između carske vojske i ruske tajne policije i ugroziti same temelje Ruske imperije.

Prevod sa engleskog Danko Ješić.

Povremeno se pojavi nešto tako sveže, neobično i originalno, zaista neuporediva, jedinstvena knjiga. Ovo je upravo jedna takva. Možda ćete osetiti tragove Gogolja ili Isaka Babela u Ickovičevom glasu, ali to su samo tragovi… Ickovič je izvanredan talenat, a ovaj roman je postigao veliki uspeh. Duhovita, koliko i mudra [Koljačeva ćerka], veoma je dirljiva priča o ruskoj imperiji.

Kirkus rivju

Janiv Ickovič je nagrađivani pisac i bivši profesor filozofije na Univerzitetu u Tel Avivu. Napisao je nekoliko knjiga zasnovanih na svom akademskom radu. Koljačeva kći je njegov treći roman, i 2015. godine dobio je nagrade Ramat gan i Agnonovu nagradu, koja je dodeljena prvi put nakon deset godina. Predavao je i na Univerzitetu Kolumbija, a živi u Tel Avivu sa svojom porodicom.

Podelite sa prijateljima:
Share