Književnost van granica: festival u Bremenu objavljuje priče učesnika

Globale – Festival Književnost van granica pokrenuo je u vreme korona krize novi projekat. Pod naslovom “Decamerone globale – književnost u vreme izolacije” upućen je poziv autorima širom sveta da pošalju svoje priloge. Više od 200 autora koji su učestvovali na Festivalu Književnost van granica, ima mogućnost da doprinese borbi protiv krize u kojoj se našao svet.

Početkom aprila na internet stranici Festivala koji se održava u Bremenu, objavljeni su prvi tekstovi sa molbom organizatora da se uplate i dobrovoljni prilozi.

Književnost van granica

Festival Književnost van granica se od 2007. godine održava u nemačkom gradu Bremenu. Ovaj književni događaj okuplja pisce širom sveta i podstiče jedinstveni dijalog između kultura i književnosti.
Gradeći identitet Festivala u suprotnosti sa Vitgenštajnovom misli da su granice jezika i granice sveta svakog pojedinca, organizatori Festivala ističu da jezik ne treba da postavlja granice među narodima. Kultura i iskustvo se preklapaju, a književnost oscilira između različitih kultura i identiteta.

Udruženje Globale e. v. Festival organizuje u saradnji sa Univerzitetom u Bremenu. Učešće autora iz celog sveta potvrđuje iskustvo transnacionalne jezičke avanture inspirisane svetskom istorijom i transnacionalnim identitetom. Ovaj Festival je jedinstven jer nudi književno-jezičku, kulturnu i geografsku raznovrsnost autora, učesnika Festivala. Tako koncipiran, osnovni cilj je podsticanje debate i razvijanje integriteta, čineći književnost mestom u kome se ukrštaju inspiracija i komunikacija.

Kada su svi kod kuće, Festival Književnost van granica, čuva postojeće veze i gradi nove.

U poslednjih 14 godina više od 200 autora iz sveta je učestvovalo u programima Festivala. Danas si svi oni pozvani da pošalju stare ili nove tekstove. Autori mogu da svoj tekst pročitaju i snime audio verziju, da snime kratak film, ili pošalju samo tekst. Želja organizatora je da skupe na jednom mestu oko 100 priča koje će uvek biti dostupne.

Global e.v. podržava autore učesnike putem reklame na njihovom sajtu, ali i finansijski, tako što podstiče sve čitaoce da putem donacija materijalno pomognu autore koji su učestvovali na Festivalu i učinili javno dostupnim svoje priče.

Mnogi autori, među kojima su i Dragan Velikić, ili Aleš Šteger, mogu da se nađu na stranici festivala.

Priče su na nemačkom i dostupne su na LINKU >> Decamerone globale

Pripremila: Dragana Damjanović-Schachner

Podelite sa prijateljima:
Share