Književnost izvan javnosti

knjiga-1
Foto: flickr.com/photos/jonathancohen

Na Bledu je završen 47. Međunarodni susret pisaca u organizaciji Slovenačkog PEN centra. Bledski susret pisaca je u svom središtu imao aktuelna pitanja književnosti i njene javne i socijalne pozicije kako u pojedinačnim zemljama, tako i u aktuelnim globalnim procesima.

Konferencija PEN na Bledu imala je tokom tri dana nekoliko zasedanja. Posebnu pažnju izazvala je rasprava na temu „Pisac u društvu koje je svedeno na javnost“. U okviru ovog toka rasprave pisci su govorili o marginalizaciji književnosti, o nestanku intelektualnih rasprava iz javnog života, o kolapsu velikih ideja i o sve ugroženijim mogućnostima da se ideje zastupaju u javnom prostoru, kao i o vulgarizaciji i tabloidizaciji javnosti svedenoj na lake, jeftine i površne konzumerističke stasti i efekte. Druga rasprava vodila se na temu „Vidljivi i nevidljivi ratovi“ i bila je posvećena stogodišnjici Prvog svetskog rata. Naglašavajući kako nijedna generacija u modernoj evropskoj istoriji nije izbegla iskustvo rata, pisci su govorili o traumatičnim iskustvima ratova 20. veka i o njihovom odjeku u književnosti, ali i o najnovijim sukobima i krizama koji predstavljaju neke od najsnažnijih izazova evropskoj budućnosti u proteklih nekoliko decenija.

Bledski skup je još jednom podsetio na vrednosti i ciljeve Bledskog manifesta Komiteta Pisci za mir u kome se, između ostalogm ističe: „Da bi se obezbedile pretpostavke mira, neophodno je dobiti garancije i zaštitu slobode govora i stvaralaštva u svim oblicima kao fundamentalnog prava među svim drugim osnovnim pravima čoveka u skladu sa principima Univerzalne deklaracije o pravima čoveka. Ne može biti slobode bez mira, ni mira bez slobode; socijalna i politička pravda ne mogu se ostvariti bez mira i slobode.“

Na 47. Međunarodnom susretu pisaca na Bledu učestovali su pisci iz 25 PEN centara, kao i predstavnici Međunarodnog PEN. Srpski PEN centar predstavljali su Vida Ognjenović, Gojko Božović i Laslo Blašković. Među učesnicima Bledske konferencije bili su i Džon Ralston Sol, predsednik Međunarodnog PEN, Takeaki Hori, generalni sekretar Međunarodnog PEN, Sara Loson, Tereza Salema, Žan-Luk Despa, Kajus Dobresku, Bei Ling, Franka Tiberto, Andrej Kurkov, Edvard Kovač, Marjan Strojan i mnogi drugi.

Podelite sa prijateljima:
Share