Književni razgovor sa Vasom Pavkovićem

U petak, 7. aprila 2023. godine, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće organizovan književni razgovor sa prozaistom i pesnikom Vasom Pavkovićem povodom njegove objavljene zbirke priča Daleki, daleki susret, u izdanju Akademske knjige 2022. godine.

Književni razgovor

Moderatorka: Milena Đorđijević.

U razgovoru će biti reči o glavnim temama knjige Daleki, daleki susret koje ujedno povezuju i neka od prethodnih proznih ostvarenja Vase Pavkovića, poput dela Eho Beograda (2020): (ne)moć urbanih priča danas; sukob generacija i njihovo međusobno nerazumevanje; raznolike sudbine književnih junaka odraslih u siromašnom i idealizovanom dobu; tranziciona vremena sa svojim iskušnjima: pseudopolitikom i uvek novim oblicima primitivizama; život na ivici i (ne)mogućnost izbavljenja iz kolotečine, saopštila je Narodna biblioteka Srbije.

Sudbine junaka u knjizi Daleki, daleki susret, ispisane su u urbanim pričama o davnom, siromašnom i idiličnom dobu detinjstva i odrastanja, ali nove priče Vase Pavkovića bave se i tranzicionim vremenima u kojima primitivizam, kriminal, pseudopolitika i surova borba za opstanak zagorčavaju starost mnogih heroina i (anti)heroja. Prošlost dugo traje, rekao je jedan pesnik, ali ne samo to: budućnost je nepredvidljiva i trajaće znatno, znatno kraće.

Vasa Pavković objavio je petnaestak pesničkih knjiga, desetak knjiga kritika i eseja, tri romana i deset zbirki priča. Priredio je više antologija panorama srpske književnosti kao i izdanja iz njene književne tradicije.

Podelite sa prijateljima:
Share