“Književni plamen Vargasa Ljose” u Crnoj Gori

Mario Vargas Ljosa. Foto: acidconga.com
Mario Vargas Ljosa. Foto: acidconga.com

Crnu Goru će od 19. do 22. juna ove godine posetiti peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa. Tim povodom najavljen je okrugli sto „Književni plamen Vargasa Ljose” koji će se održati 20. juna, najavila je Nova knjiga iz Podgorice.

U razgovoru uz prisustvo pisca učestvovaće istaknuti stručnjaci iz Srbije, Crne Gore i celog regiona čiji će prilozi i autorizovane diskusije biti objavljeni u posebnom tematskom zborniku.

Tema konferencije „Književni plamen Vargasa Ljose” inspirisana je preispitivanjem položaja pisca i književnosti u misli i delu Vargasa Ljose i njegovom idejom da je književnost vatra, nepokorna i uvek drugačija, beskompromisna i večna. U kojoj je meri Vargas Ljosa svetski, u kojoj meri hispanoamerički i peruanski, a u kojoj meri i “naš” pisac, kako se Vargas Ljosin opus prilagođavao izazovima savremenog trenutka i koliko je uspevao da ostane sebi dosledan, da li je i koliko imao odjeka u našim literaturama i kako je čitan u svetu i kod nas – samo su neka od važnih pitanja koje tema „Književni plamen Vargasa Ljose” uokviruje. Učesnici će govorili o različitim aspektima književnog dela Maria Vargasa Ljose, recepcije ili poetičkih ukrštanja sa našim književnostima, saopštila je Nova knjiga.

Podelite sa prijateljima:
Share